Iced Earth – Enter The Realm (heruitgave)

Fans van het Amerikaanse Iced Earth mogen in deze tijden diep in de buidel tasten. In december vorig jaar kwam de eerste demo van de voorloper van Iced Earth (Purgatory) opnieuw uit in een stuk of vijf verschillende vinylversies. In april van dit jaar, precies dertig jaar nadat hij voor het eerst uitkwam, wordt de eerste demo van Iced Earth opnieuw uitgebracht. Dat gebeurt opnieuw in meerdere vinylversies.

Enter The Realm laat uiteraard een erg jonge band horen. Er wordt prima gemusiceerd maar op compositorisch vlak heeft de band daarna grote stappen gezet. Op deze demo hoor je de potentie, maar komt het er soms nog net niet uit. De overgangen zijn te fragmentarisch, vooral in het nummer Iced Earth komen ze erg gemaakt over. Daarnaast is het geluid op Enter The Realm wat te dun.

Desalniettemin is het leuk om te horen hoe de band in de begindagen klonk. In dat opzicht wordt deze uitgave wel gerechtvaardigd en we zijn tenslotte niet verplicht om alle versies aan te schaffen. De zwarte versie wordt in onbeperkte oplage uitgegeven, van de gekleurde oplage zijn er in totaal duizend gemaakt. Kekke hebbedingetjes en hopelijk vallen ze niet in handen van handelaren die er over een paar jaar honderden Dollars voor vragen.

Label:

Century Media, 2019

Tracklisting:

 1. Enter The Realm
 2. Colors
 3. Nightmares
 4. To Curse The Sky
 5. Solitude
 6. Iced Earth

Line-up:

 • Gene Adam – Vocalen
 • Jon Schaffer – Gitaar, vocalen
 • Randy Shawver – Gitaar
 • Dave Abell – Basgitaar
 • Greg Seymour – Drums

Links: