Hyperia – Silhouettes of Horror

‘Listen to the screams, child. Listen to the music of their agony,’ fluistert een donkere, dreigende stem me in op Silhouettes of Horror, het tweede album van de Canadese thrash metalband Hyperia. Dat bezeten gekrakeel roept een onbehaaglijk gevoel op. Dat onplezierige gevoel is niet eens zo vreemd: het vorige album Insanatorium uit 2020 stond vol met teksten over waanzin, inrichtingen en onrecht. Helemaal wars van een slok op zijn tijd is de band ook niet. Er worden niet alleen hele nummers aan gewijd, ook brouwde de band in 2009 een eigen bier: Hybeeria. Klinkt als een band dat een feestje weet te bouwen, toch?

In vergelijking met hun debuutalbum Insanatorium komt Hyperia op dit nieuwe Silhouettes of Horror toch wel indrukwekkender naar voren. Wilde frontvrouw Marlee Riley zich op het debuutalbum nogal eens van wat hogere vocalen en gezang bedienen, op het nieuwe album produceert haar stem vooral diep gebulder en spuugt ze de teksten over psychologie, hallucinaties, drank en onmenselijke overheidsexperimenten verbeten uit. Het hele album beweegt zich tekstueel binnen deze onderwerpen en wat dat betreft kun je gerust van een concept spreken. Zo nu en dan varieert ze wat meer in haar vocale aanpak (Terror Serum, Plenoxia), maar de felheid past haar en de muzikale furie toch het meest.

Net als op het debuutalbum is de muziek snel, melodieus en stevig. Een stuwende bas, krachtige, gillende gitaren, blastbeats en een imponerende zangeres en dat allemaal verpakt in veelal prima nummers. Veelal, want tussen de hoeveelheid sterke nummers (Hypnagogia, Terror Serum, Operation Midnight, Pleonexia) kom je helaas ook composities tegen die niet genoeg aanspreken of beklijven omdat ze teveel volgens een voorspelbaar patroontje worden ingevuld (bijvoorbeeld Severed, Whitecoat). Zo nu en dan wordt het tempo wat teruggeschroefd (Severed), wat echter niet kan verbloemen dat de muziek gebouwd is op felle uithalen op de gitaar. Alle overbekende thrash metal elementen kom je wel tegen op Silhouettes of Horror: hoge snelheid, complexe(re) gitaarriffs, felle gitaarsolo’s en agressieve drums (Prisoner Of The Mind, Terror Serum, Operation Midnight). Het venijnige gegrom en de abrupte tempowisselingen geven de muziek een death metal randje mee. En nee, daarmee is de thrash metal gespeeld door deze Canadezen niet bijster origineel, maar is dat nou echt van belang als het vermakelijk wordt uitgevoerd?

Silhouettes of Horror is thrash metal zoals je al vaker gehoord hebt en waar liefhebbers van bijvoorbeeld bands als Artillery, Exodus, Gama Bomb, Havok en Warbringer ongetwijfeld plezier aan zullen beleven. En die bonus track? Ach, zullen we de poging van de band om deze popklassieker te demoniseren (hun woorden, niet die van mij) maar vergeven?

Score:

75/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Hypnagogia
 2. Intoxication Therapy
 3. Experiment 77
 4. Severed
 5. Prisoner Of The Mind
 6. Terror Serum
 7. Whitecoat
 8. Silhouettes Of Horror
 9. Operation Midnight
 10. Pleonexia
 11. Gimme Gimme Gimme (ABBA Cover)

Line-up:

 • Marlee Ryley – Vocalen
 • Colin Ryley – Gitaar
 • David Kupisz – Gitaar
 • Scott Degruyter – Bas
 • Gord Alexander – Drums (sessie)

Links: