Hulder – De Oproeping van Middeleeuwse Duisternis

Uit België komt ze, de dame die achter blackmetalproject Hulder schuilgaat. Ze woont momenteel overigens in Portland, Verenigde Staten. Het begon met twee releases uit de kelder, waarvan een losse EP, en een rehearsal tape, beide uit 2018. Het wordt nu uitgebracht op een compilatietape. Het betreft hier verschillende opnames van dezelfde nummers. De cover van Into the Crypts of Rays van Celtic Frost is ook toegevoegd. De tape is overigens zo goed als uitverkocht, maar via Bandcamp kan de digitale versie worden aangeschaft. Deze is alleen voor liefhebbers van demo blackmetalmateriaal.

Raw black metal wordt het genoemd, maar dat valt wel mee. Het is demo materiaal dat vrij melodisch aandoet en redelijk elementair is qua riffs en structuren. De mix, voor zover we daarover mogen spreken, is lekker organisch. Het is niet alsof je moet ontcijferen welk instrument je hoort, maar het klinkt wel primitief genoeg. Ouderwetse black metal die we kennen van onder andere Sargeist en Darkthrone, voordat de mannen de rock ‘n roll ontdekten. De blastbeats zijn volop aanwezig, en er wordt leuk gedrumd. De vocalen geven de band onderscheidend vermogen, een duidelijk pluspunt. Natuurlijk wordt er volop over de maximale amplitude geschreeuwd, maar het draagt daardoor bij aan het sfeertje. Een track als Implements of Hell brengt wat depressiever materiaal ten gehore. Bestial Form of Humanity is meer punky, en de vocalen doen hier in de verte denken aan die van Onielar (Darkened Nocturn Slaughtercult, Bethelehem).

Een degelijke demo compilatie met rommelige raw black metal van dit project genaamd Hulder. Verwacht geen spannende muziek, maar een Noors jaren ’90 sfeertje, verzameld op een compilatiewerk. Het klinkt ook als een compilatietape. De nummers hebben een eigen dynamiek. Hoewel een aantal standaardriffs nog wat geïnspireerder en creatiever mag, slaagt Hulder erin om de toehoorder voldoende te boeien met vriendelijke raw black metal.

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

1. De Oproeping van Middeleeuwse Duisternis
2. Heksensabbat
3. Bestial Form of Humanity
4. Implements of Hell
5. Into the Crypts of Rays
6. Heksensabbat
7. Bestial Form of Humanity
8. Implements of Hell

Line-up:

  • The Inquisitor – Alles

Links: