Hot Breath – Rubbery Lips

Rock ‘n roll in je hol! Wat? Nee, niks. Maar in elk geval: dit is Hot Breath met een debuutalbum getiteld: Rubbery Lips. Nu ben ik een uitgesproken tegenstander van opgespoten lipjes, sowieso die hele zogenaamde ‘beauty’ behandelingen. Ga er lekker allemaal hetzelfde uitzien: Zet je neus recht, pomp je borsten op en plamuur je hele gezicht naar de Barbie hemel!

Dit is punkmuziek, dus ik mag hopen dat Hot Breath ook tegen deze debiele ontwikkelingen in onze maatschappij is. Met Rubbery Lips wordt een debuut uitgebracht, maar dit zijn geen beginners. De band bestaat sinds 2018 uit ex-leden van Honeymoon Disease, Hypnos (niet onze, red.) en Grand.

En ja hoor, dit album moet voorzien in tien ‘killers’ van liedjes volgens de band. Dat is niet helemaal gelukt. De vocalen van Jennifer Israelsson klinken alsof ze zijn opgenomen onder de douche, maar die douchevibe zit door heel het album heen geweven. Los ingespeelde, chille rock ‘n roll, met heel wat doorsnee rockinvloeden. Last Barrang laat het recept horen: schoolse songwriting en optimistische energie. Dat het allemaal niet zo erg blijft hangen is jammer, maar het is nou eenmaal wat weinig onderscheidend. De impact blijft uit, want dit is simpelweg te voorspelbaar en braaf.

Op One Hit (To The Body) start de band spannend, maar de coupletten bouwen weer duidelijk op naar een melig refrein. De solo wordt uitgerekt, maar ook die trekt niet echt van leer. Wat shreds sluiten het verhaal af en we keren terug naar het couplet en vervolgens weer het refrein. Zo gaat dat bij deze band. Op Bad Feeling wordt nog even Roxette geplagieerd. Je moet het maar durven. Wel lekker vrolijk klinkt het, dat wel. Sterker nog: dit moet het beste liedje van de plaat zijn vanwege de geanimeerde vocalen, en het summum van spelplezier. Ik snap dat het de single is, maar het is niet representatief voor de rest van het album. Jammer, want dit liedje laat horen dat er veel meer inzit dan op Rubbery Lips naar voren komt.

Wellicht dat aanhangers van Avril Lavigne ofzo hier wat mee kunnen. Het is mij wat te lief, braaf en voorspelbaar voor rock ‘n roll. Deze band komt, op een enkel liedje na, niet over dat randje van onschuldigheid heen. Het blijft daardoor teveel een middelbare school vibe houden. Doorsnee en banaal, dat is het, zoals een door botox platgespoten voorhoofd en liposuctie voor je beach body. Geef mij maar wat meer karakter.

Score:

68/100

Label:

The Sign Records, 2021

Tracklisting:

 1. Right Time
 2. Magnetic
 3. Last Barang
 4. What You’re Looking For, I’ve Already Found
 5. Who’s The One
 6. Adapted Mind
 7. Turn Your Back
 8. One Hit (To The Body)
 9. What To Do
 10. Bad Feeling

Line-up:

 • Jennifer Israelsson – Vocalen, gitaar
 • Anton Frick Kallmin – Basgitaar
 • Jimmy Karlsson – Drums
 • Karl Edfeldt – Gitaar

Links: