Hostia – Nailed

‘Drie spijkers waren niet genoeg, wij regelen het met vijftien spijkers’. Hostia laat gelijk de wereld weten dat er iemand aan het kruis gaat. Nailed is het derde album van deze houthakkers uit Polen. Hostia treedt in de voetsporen van grindcoreband Nails, zoveel is duidelijk. ‘Deathgrind’ vinden de vocalist en zijn drie zakdragende bandleden. Een album met vijftien ‘spijkers’ en een speeltijd van nog geen 24 minuten.

Hostia klinkt alsof Beheaded zijn nummers heeft ingekort tot grindcore-lengte. Deze mannen kunnen bovendien prima spelen. Het is onbekend wie de andere muzikanten zijn. Misschien een side-project van Vedonist, wie zal het zeggen? De enige bekende is St. Anacletus oftewel Przemek Łucyan die bij de obscure en matige metalcoreband Lostbone speelt. Feit is wel dat dit album lekker doorstampt.

De ongespannen snaredrum laat gelijk horen wat de bedoeling is op Ceremony. Het wilde randje aan de muziek is niet weggepoetst in de mix, waardoor de spontaniteit behouden blijft. Het is dat slordige randje waardoor de anarchie overheerst. Het hoort bij grindcore. De afwisseling in vocalen op The Return Of The Living Dead is meer dan welkom. De tempowisseling op Little Priest evenzo. Er zit vanalles in het vat. Nailed is een divers album, en elke track heeft een eigen karaktertje. Mooiste titel is Polish Black Metal Makes Me Sleepy. Een lompe en smerige veeg naar een bekende Poolse blackmetalband, waar zelfs in de muziek linkjes worden gelegd. Subtiel hoor! Afsluitend doet Hostia nog een groovertje genaamd Poison Leader. De race tot het einde wordt op maximale snelheid uitgevoerd. Altijd het beste voor het laatst bewaren!

Nailed is een speels deathgrind-album. Ik herinner me vandaag al niet meer hoe het album gisteren klonk, maar toch blijft hij leuk om te luisteren. Het is een soort spontane en ongepolijste versie van Nails. Voor zover Nails niet zelf ongepolijst is natuurlijk. De vijftien spijkers van tracks zijn erin geramd. Het gaat om tempo maken en je energie kwijtkunnen als een beest. Lekker aan de weg blijven timmeren heren! Sommige spijkers zitten er krom in, en anderen zitten er nog niet helemaal tot het gaatje in. Maarja, wat wil je ook als je een zak op je hoofd hebt tijdens het werk?

Score:

75/100

Label:

Deformeathing Production, 2022

Tracklisting:

 1. Ceremony
 2. Stone in the Throat
 3. Religion of Love
 4. Nailed
 5. The Return of the Living
 6. Little Priest
 7. Dad’s Stew for Two
 8. Afterlife
 9. Fake It
 10. The Vampire of Barcelona
 11. Polish Black Metal Makes Me Sleepy
 12. Siberian Werewolf
 13. Sister Bernadette
 14. Zajebię cię
 15. Poison Leader

Line-up:

 • St. Xyxtus – Basgitaar
 • St. Evaristus – Drums
 • St. Anacletus – Gitaar
 • St. Sixtus – Vocalen

Links: