Hortus Animae – Waltzing Mephisto

Hortus Animae – Waltzing Mephisto
(Black Lotus/Rock Inc./Bertus 2003)

Dit illustere Italiaanse gezelschap heeft na zeven verwarrende jaren van line-up wisselingen de opvolger van hun eerste album (‘The Melting Idols’) de toepasselijke titel ‘Waltzing Mephisto’ meegegeven. Waarom toepasselijk? Dat kunt u hopelijk uit mijn verdere review afleiden.

Hortus Animae is (alweer) Latijns, betekent letterlijk ‘Garden Of The Soul’ en staat voor erg imposante en melodieuze blackmetal. Verantwoordelijke voor deze weldaad aan melodie en sfeer is onder meer toetsentovenaar Bless (Prijs voor de minst belachelijke nick van de vier.) Het tempo van dit album ligt echter -ondanks het feit dat dit wel degelijk blackmetal is- vrij laag, zodat ‘Waltzing Mephisto’ misschien ook wel als majestueuze gothicmetal of iets dergelijks valt te omschrijven. Hiermee is er tijd gemaakt voor afwisseling: de muziek wordt regelmatig gevarieerd met lange tussenstukken, zoals een gesproken gedicht, gefluister, een zachte piano, of zelfs fluitmuziek. Deze intermezzo’s doen regelmatig denken aan een langzame dans, inderdaad, een wals zelfs.

Gelukkig is er naast dit alles ook plaats voor een indrukwekkende pot agressieve black en de gitaarsolo’s van Shred Blast Hypnos, die het geheel een progressief tintje meegeven. Let vooral ook op het achtste nummer, een cover-medley van Mayhem‘s ‘Freezing Moon’ en Mike Oldfield‘s ‘Tubular Bells’, het is op z’n zachts uitgedrukt iets heel bijzonders geworden. Wie ik bij deze nieuwsgierig heb gemaakt moet echter zelf maar eens gaan luisteren! Een oude bekende in deze band is trouwens nog drummer Grom, die jullie zouden moeten kennen van Ancient en Doomsworld. Ook de layout is iets om met recht en rede trots op te zijn: mist, duisternis, bomen, obligate halfnaakte vrouw, maar het is deze keer smaakvol gepresenteerd, dus u weet het, ‘Waltzing Mephisto’ is zeker de moeite waard voor wie zowel blackmetal als gothic en prog kan appreciëren, zelfs Mikael Akerfeldt van Opeth raadt ons deze band aan… Of dat probeert de bio ons althans wijs te maken.
Hortus Animae - Waltzing Mephisto
[b]Tracklist:[/b]
1. Intro
2. Enter
3. A Lifetime Obscurity
4. “pt2
5. Springtime Deaths
6. Souls Of The Cold Wind
7. Welcome The Godless
8. Freezing Moon including terzo incontro and Tubular Bells
9. A Feeble Light Of Hope

http://www.hortusanimae.com