Horned Almighty – To Fathom The Master’s Grand Design

Horned Almighty is een band waarbij je zowel huppelend in een duivelskostuum over straat wil gaan, als dat je de behoefte voelt om onschuldige kittens met een ploertendoder van de schutting te kegelen. Deze melodieuze helse black ‘n roll heeft een hoog ‘tralala-gehalte’. Met andere woorden: dit spul is plakkend als een pot behangplaksel. Wat een spektakel! Ja, ik ben enthousiast over deze plaat. Ja, dit is wat we van deze band mogen verwachten. Ja, ja, ja! Voor wie er net inschakelt: deze band bestaat al sinds 2002 en dit is album nummer zes. De mannen komen uit het gezellige Denemarken. Geen duistere ondergrondse dingen zijn hier gaande. De productie is lekker helder en recht in je gezicht, passend bij de snedige black ‘n roll. Vooruit, ik zal nog even Motörhead noemen, dan weet u genoeg…

Het beste nummer is Antagonism Eternal. Een beginriff schept vast uw bord vol waarna er flink op de snaren wordt gehakt. Het gitaarwerk bouwt verder op om vervolgens een briljant thema aan te boren. Het nummer vervolgt met een uitgebreid intermezzo. De volgende opbouw knalt er een blastbeat uit, waarover een vette rochel wordt geplaatst. Vocaal klinkt een volle rokerige grunt, denk aan Wolfbrigade of IXXI. Die laatste band hoor je overigens overal terug op dit album. Op een kraker als Violent Cosmology worden de blasts afgewisseld met rustigere passages. In die haastige passages is het alsof Marduk op bezoek is. Elke keer als die zanger zijn strot opentrekt doet het me denken aan zo’n onhandige situatie. Dat je een beetje staat te flikflooien in de kroeg met een meisje waar iedereen toch opvallend bij uit de buurt bleef. Op het moment dat het gezellig wordt hoor je ineens achter je de stem van een of andere moeilijk gespierde gast, die haar broer blijkt: ‘Ahum!’.

Ik dwaal af. Apocalyptic Wrath brengt breakdowns voor de headbangers onder ons. Je staat hier constant met je nek in de bangmodus, behalve op Devouring Armageddon. Het begin is alleszins black metal tot het einde in zicht komt. Een doomaanval verpulvert de laatste nog overeindstaande luisteraars, waarna een piano het daadwerkelijke outro verzorgt. Pak nog Swallowed by the Earth mee met die slepende cymbalen en ritmische baspartij aan het einde van het nummer, die zelfs de nu nog ongelovigen kan bekeren. Potverdikkie man!

Raggen, knallen, rocken het mag weer. Niet alles is even interessant, dat is waar. Maar dit is de plek waar zowel doomers, punkers als blackmetalvolk hun gram kunnen halen. Ruig en krachtig vakwerk dat voor de cultisten onder ons waarschijnlijk niet cvlt genoeg zal zijn. Prima, des te meer blijft er over voor mij.

Score:

81/100

Label:

Scarlet Records, 2020

Tracklisting:

1. Violent Cosmology

2. Apocalyptic Wrath

3. Antagonism Eternal

4. Devouring Armageddon

5. Swallowed By The Earth

6. The Great Death

7. Punishment Divine

8. Witchcraft Demonology

Line-up:

  • S. ( Smerte) – Vocalen
  • Hellpig – Gitaar
  • Haxen – Basgitaar
  • Harm – Drums

Links: