Horn – Verzet

Alweer de negende, volledige plaat van dit Duitse Horn, geesteskind van de heer Nerrath. Met Verzet bewandelt hij nog altijd het donkere, overwoekerde pad van de pagan/folk-geïnspireerde black metal. Wat zoekwerk, door onze eigen database, doet me besluiten dat het werk van de heer Nerrath, jammerlijk, nog niet afdoende aan bod kwam. Tijd om dit te veranderen dus. De impressionante clip van Alpenrekorder kan je hieronder bekijken, die geeft meteen een inkijk in de ziel van dit heerschap. Het moet toch ongelooflijk zijn om je inspiratiebron, de machtige natuur, bij wijze van spreken in je achtertuin beschikbaar te hebben.

Nerrath kiest er ook voor om deze plaat in eigen beheer uit te brengen, alwaar in het verleden Iron Bonehead Records, Black Blood Records maar ook Northern Silence  Productions al werk van de man uitbrachten. Waarschijnlijk is dit dan toch een bewuste keuze. Het zal hem niet direct berouwen. Een schare fans heeft hij immers al achter zich verzameld. En kijk, er is ook een link met Nederland. Joris van Gelre ( :Nodfyr:, Nagel, Bezwering en nog een rits andere bands) levert een gastbijdrage op dit nieuwe album.

Horn staat dus voor black metal geïnfuseerd, volledig ingevet en ingepakt met paganeske/folkythema’s. En dat hoor en voel je meteen vanaf de eerste noot. Heel wat traditionelere instrumenten waarvan ik de naam niet direct meester ben, worden gebruikt en dit naast een klassiek metalpalet. Er mag geschreven worden dat de bas bijzonder lekker afgesteld staat. Ook in de vocalen mag je heel wat variatie verwachten. Er zijn natuurlijk die typische scream’s, ook zijn er cleane vocalen te horen. Deze laatste klinken behoorlijk krachtig, ze sporen je aan je zoektocht, je voettocht doorheen de noeste natuur gewoon verder te zetten.

Welke nummers dien je zeker te beluisteren om Horn op zijn best te leren kennen? Ik zou starten met het doordreunende en erg meezingbare Alpenrekorder. De melodielijnen zijn bijzonder doorleefd, de bas bijzonder lekker afgesteld en de krassende scream’s zetten je onmiddellijk aan het refrein wellustig mee te schreeuwen. Vervolgens kan je bijvoorbeeld kiezen voor het eerder walsende Galgenblech al was het maar voor de erg interessante gitaarpartijen die, wel iets te luid, in de mix naar voren werden gebracht. In dit nummer vind je ook weer die typische meezingbare ooh’s en aah’s die we zo gewoon zijn op dit type platen. Soms hebben de gitaarpartijen in afstelling maar in ook in de gebrachte melodie wat weg van een band als Harakiri For The Sky, luister hiervoor naar de eerste noten in Aufstand. De rest van het nummer is een eerder typische paganeske opzweper.

Verzet is een sterke plaat geworden. Wel jammer dat het productioneel niet altijd even snor zit. Zo is er maar al te vaak een in-balans tussen de verschillende instrumenten. Verder puik werk!

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Pein Muss – Gereiben Als Korn
 2. Alpenrekorder
 3. Galgenblech
 4. Aufstand
 5. A Hill To Die On
 6. Parole Sone Pietre
 7. Protektor
 8. Verzet

Line-up:

 • Nerrath – Zang, alle instrumenten
 • D. – Drum (sessie)
 • Lestaya – Cello (sessie)
 • Joris Van Gerle – Zang (sessie)

Link: