Horizon Ignited – Towards the Dying Lands

Horizon Ignited is het nieuwste paradepaardje in de stal van het machtige Nuclear Blast. Met slechts één langspeler op zak moet dit gezelschap dus heel wat in zijn mars hebben. Even snel de overige formaliteiten afwikkelen. De band werd pas in 2017 opgericht in Finl… wacht, wat? Finland? Dat kan niet kloppen. Even het promomateriaal nalopen: afkomstig uit Finland. Oké, een foutje kan erin sluipen. De Facebookpagina van de band dan maar: wederom Finland. Als je het echt niet meer zeker weet is er gelukkig één plek waar je voor definitief uitsluitsel terecht kan, de Encyclopaedia Metallum: andermaal Finland. Dan zal het toch zo moeten zijn denk ik. Met nog een lichte achterdocht in mijn achterhoofd start ik deze recensie van Towards the Dying Light. Uit Finland, wie bedenkt nou zoiets.

Wat maakt het land van herkomst nou uit zou je zeggen? In feite ook helemaal niks. Maar echt alles, maar dan ook daadwerkelijk alles aan deze band ademt de goede Zweedse traditie. We krijgen dan ook zeer herkenbare melodieuze death metal te horen op dit nieuwe schijfje, die direct lijkt af te stammen van de grootmeesters uit Göteborg. Denk hierbij vooral aan (oude stijl) In Flames, maar we kunnen ook vergelijkingen trekken met bands als Hypocrisy, Engel en Dark Tranquillity. De kenner weet dan al wat we kunnen verwachten. Mocht daar echter nog enige twijfel over bestaan, dan brengt Horizon Ignited daar vanaf de eerste tonen duidelijkheid in.

Opener Beyond Your Reach start namelijk met een simpele cimbaalslag om vervolgens direct de melodieuze intenties bloot te leggen. Heerlijk warme gitarenlijnen vormen het decor waarop dit Finse zestal zijn kunsten laat zien. Verder vinden we in de afwisseling lekker ronkende riffs en een verdomd aanstekelijk refrein, dat je vanaf de eerste luisterbeurt kunt meezingen. De zanger van dienst verdient sowieso een eervolle vermelding. De grunts zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Wellicht wat statisch, maar ze komen we erg lekker bruut uit de hoek. De heldere vocalen in het refrein bieden een prima afwisseling met het grommende geweld.

Op het vervolg van het album vinden we geen grote wijzigingen in het eerder benoemde speelveld. Het album kabbelt grotendeels voort met midtempo gitaren en drumlijnen, die nergens echt de snelheidsmeters laten uitslaan. Vakkundig uitgevoerd allemaal. Er is echter wel een ´´maar´´. Het is allemaal wat aan de veilige kant. Ik zou het woord saai niet durven gebruiken, maar statisch dekt aardig de lading. De juiste elementen zijn allemaal aanwezig, al durft de band nergens buiten de lijnen te kleuren. Laat dat nu net wel nodig zijn om er in een genre als melodeath bovenuit te kunnen steken. Reveries doet daar overigens nog wel een poging toe. Met een spannende opening wordt toegewerkt naar een set aan heerlijke gitaarlijnen en wederom een refrein waarvan je wordt uitgenodigd om je aansteker in de lucht te steken.

Al met al is zeker te horen waarom Nuclear Blast dit Horizon Ignited de kans heeft gegeven. Spelen kunnen ze zeker. Nu is het alleen nog zaak om de boel wat spannender te maken. De band bestaat echter nog maar kort en heeft nog alle tijd om zijn eigen geluid meer te vinden. Ik ben in ieder geval wel benieuwd naar wat de toekomst deze Finnen met een Zweeds hart gaat brengen.

Score:

75/100

Label:

Nuclear Blast, 2022

Tracklisting:

 1. Beyond Your Reach
 2. Servant
 3. Towards The Dying Lands
 4. End of the Line
 5. Guiding Light
 6. Reveries
 7. Aching Wings
 8. Death Has Left Her Side
 9. Fall Apart
 10. Eventide of Abysmal Grief

Line-up:

 • Okko Solanterä – Zang
 • Johannes Mäkinen – Gitaar
 • Vili Vottonen – Gitaar
 • Jukka Haarala – Basgitaar
 • Miska Ek – Keyboard
 • Jiri Vanhatalo – Drums

Links: