Hooded Priest – The Hour be None

De Nederlands-Belgische doomformatie Hooded Priest is een band die het rustig aan doet. Deels door personele toestanden, maar ook andere bands/projecten en een zoektocht naar een platenmaatschappij zijn zomaar wat oorzaken waarom het ruim zeven jaar heeft geduurd voordat er nu een opvolger is van het debuutalbum Devil Worship Reckoning. Het resultaat mag er echter zijn met The Hour be None.

Er wordt gestart met een lange intro die niet echt weet te boeien, maar de eerste gitaaraanslag van Call for the Hearse maakt al veel goed. De aanslagen die daarop volgen overigens ook. Lekkere trage en treurige riffs die vaak lang worden aangehouden, waarbij ook direct het uitstekende geluid van het album opvalt. De zanger/kunstenaar met de vele aliassen, in dit geval noemt hij zich Luce, geeft ook direct zijn visitekaartje af. Plechtstatig als ware hij een heilige boodschap aan het verkondigen, zingt hij gevarieerd en nadrukkelijk, maar ook ingetogen waar nodig. These Skies Must Break begint met een dreigende bas en ook weer een langzaam tempo, maar gooit er ook wat tempoversnellingen tegenaan. Met wat toegevoegd toetsenwerk en wat rustige momenten is dit een zeer gevarieerd nummer dat spannend blijft tot het voor doombegrippen supersnelle eind. Het zes minuten durende Herod Again is het kortste nummer van het album en kent een uptempo begin van een simpele rechttoe rechtaan metalsong. Vlak voor de helft slaat het om in een langzaam griezelig nummer, met kindergehuil en sinistere keyboardpartijen. Hierna is het de beurt aan het langst durende nummer Locust Reaper, dat een dikke tien minuten klokt. Langzaam en dreigend sleept dit voort, behoudens een tweetal snelle tussenstukken. Mother of Plagues sluit het album af. Dit is een wat vlak nummer, maar met een venijnig leadgitaareinde.

Zo op het eind van het jaar nog een mooi doomalbum, dat niet zal misstaan in de collectie van iedere liefhebber van traditionele doom.

Score:

84/100

Label:

I Hate

Tracklisting:

  1. Dolen-Exciting the Real
  2. Call for the Hearse
  3. These Skies Must Break
  4. Herod Again
  5. Locust Reaper
  6. Mother of Plaques

Line-up:

  • Luce – Zang
  • Jeff von D – Gitaar
  • J-Maze – Bas
  • Quornelius – Drums

Links: