Holy Dragons – Jörmungandr – The Serpent Of The World

Een heilige draak uit Kazachstan kom je niet elke dag tegen. Veel mensen denken bij Kazachstan wellicht aan Lada’s die rustig voorttuffen tussen de grijze Sovjetflats en onze vriend Borat die het land nogal in een slecht daglicht stelde. Toch kan ik uit ervaring zeggen dat Kazachstan een stuk meer te bieden heeft. Niet dat er geen Lada’s rijden, wat ook zijn charme heeft, maar het is een modern land met een prachtige natuur. Eens zien of Holy Dragons Kazachstan in een positief of kwaad daglicht stelt met Jörmungandr – The Serpent Of The World.

De band is al sinds 1995 actief (1992 zelfs onder een andere naam) en is het zestiende album van de band. Zo klinkt Jörmungandr – The Serpent Of The World ook. Een voltooid verleden tijd van een belegen band die weet wat er te doen staat. Het album is een staaltje standaard mid-tempo heavy/power van de oude school geworden met thrashy invloeden. Het beste nummer van de plaat is Somebody’s Life waar vooral de opbouw goed is. Verwachtingen worden geschept en het refrein weet eraan tegemoet te komen. Probeer het eens en je weet hoe het album klinkt.

Sinds twee jaar staat er een nieuwe frontman, welke een vrouw is en dus technisch gezien een frontvrouw is. Ware het niet dat zij ook de gitaar bepotelt en zodoende een frontgitaarvrouw is. Ze nasaalt de boel op ouderwetse wijze aan elkaar met thrashy geroep en af en toe wat gilletjes. De band heeft al heel wat vocalisten versleten, maar ook de nieuwe vocalist gaat de status van middenmoter zeker niet doorbreken. Haar inzet is nogal rauw en gedurfd, waarbij die woorden een vervanging zijn voor minder aardige woorden, omdat het nog nèt door de beugel kan. De band hoeft ook niet door te breken. Holy Dragons is degelijke heavy/power metal met een knipoog naar oude goden en met een duidelijke missie. Na drie liedjes weet je al hoe de rest van het album gaat klinken, maar de solo’s zijn best leuk, dus dat is een reden om te blijven hangen. Voor de drums zou ik het niet doen. De man houdt de maat, maar heeft niet als doel om van de standaard drumpatronen af te wijken. Alsof hij in Manowar drumt, maar dan zonder het karakter. Iets meer vuurkracht had er wel in gemogen hoor!

Het overlopende enthousiasme is bij mij niet ontwaakt. Gewoon een doorsnee plaatje zonder dat er iets erg opvalt. Je hoort wel eens een knappe solo en een redelijk bedachte overgang, maar meer dan dat is het niet. Holy Dragons is een stabiel brandend gaskacheltje dat af en toe wat warmte afgeeft. Het advies is dan ook: lekker blijven spelen in de gezellige kroegjes en pubs die Kazachstan rijk is en af en toe een klein festival meepakken. Wie doet je wat?

Score:

70/100

Label:

Pitch Black Records, 2022

Tracklisting:

 1. Vigridr
 2. Shadows of the Past
 3. Loki
 4. The Toothless Wolf
 5. Somebody’s Life
 6. Heart of Midgard
 7. Sinister Piper
 8. Personages of a Damned Dream
 9. Heading for the Oblivion
 10. On My Watch
 11. Jörmungandr
 12. Idavöllr

Line-up:

 • Chris „Thora Thorheim“ Caine – Vocalen, gitaar
 • Jürgen „Stratomaniac“ Thuderson – Gitaar, achtergrondvocalen
 • Ivan Manchenko – Basgitaar
 • Zabir Shamsutdinov – Drums

Links: