Hologram Earth – Black Cell Program

Na een demo-EP en twee singles vonden onze landgenoten van Hologram Earth het tijd voor een debuutalbum, genaamd Black Cell Program.

En wat een debuut is dit. De plaat staat bol van variatie en creativiteit. Het vliegt van lekker ruig en vunzig naar rustig opbouwende sferen. Leuk om te horen zijn de trompet en trombone die op de plaat aanwezig zijn. Het geeft een compleet eigen geluid en is een mooie toevoeging aan het geheel van de band. Daarnaast kun je overduidelijke invloeden horen van bands zoals Leprous, Tesseract en soms een klein vleugje Meshuggah. Instrumentaal zit het allemaal zeer goed in elkaar. Muren van gitaarriffs en baslijnen, ondersteund door strak drumwerk. Een leuke bijkomstigheid is dat zanger Michiel Meurs met zijn strot huizen omver kan blazen, maar ook laat horen clean goed bij stem te zijn. Saillant detail is dat op het nummer Moment of Despair saxofonist Jørgen Munkeby (o.a. Ihsahn) een gastsolo verzorgt en de plaat is gemasterd door niemand minder dan Jens Bogren (o.a. Opeth, Haken, Ihsahn, The Ocean, etc.)

Waar de mainstream zich druk maakt om overbetaalde Nederlandse laptopjongens met USB-sticks, komt er met Hologram Earth gelukkig nog échte kwaliteit van Hollandse bodem. Top progressieve metal, die je wat mij betreft nu al in het rijtje van Leprous en consorten kunt scharen. Black Cell Program grijpt je bij de keel en laat pas na 44 minuten weer los. Chapeau, ik ben fan.

Score:

88/100

Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklisting:

 1. Immaculate Conception
 2. Outnumbered
 3. Circadian
 4. Moment of Despair
 5. Rebirth
 6. In Ashes We Sleep
 7. Black Cell Program

Line-up:

 • Michiel Meurs – Zang
 • Steven Hulshof – Gitaar
 • Bram Heijs – Gitaar
 • Luuk van der Velden – Drums
 • Thomas Cochrane – Bas, Gitaar, Trompet, Trombone
 • Jørgen Munkeby – Saxofoon

Links: