Hive – Most Vicious Animal

Heeft u zin in een portie opgefokte, zompige hardcore met een fijne dosis metalinvloeden, zoek dan niet verder. Het Amerikaanse Hive – niet te verwarren met de band die collega Clemens vorig jaar van een recensie voorzag – creëert venijnige misantropische d-beat, waar het gaspedaal bijna non-stop ingedrukt wordt. Het betreft inmiddels langspeler nummer twee, na eerder een gelijknamige EP uit 2015 en Parasitic Twin uit 2017. Vorig jaar verscheen er tevens nog een split met No Skin.

Zodra het album van start gaat, ben ik al content met het geluid van de heren, want hier gaat afgeleverd worden wat beloofd wordt. Het tweede nummer Fear Of A Female Planet is nog maar net afgelopen en de band heeft al een score van minimaal 80/100 te pakken, maar wanneer vervolgens Threaten – zoals de titel al doet vermoeden – opent met een dreigende doomsfeer is het duidelijk dat dit album een parel is geworden. Of beter gezegd: een ruwe diamant waar je je eigen hand volledig mee opensnijdt.

Met Most Vicious Animal drukt Hive je een halfuur hoogwaardige agressie in je smoel. Blackmetalgetremoleer op Tuning Test Subject en het sludgy Ritualized Crime bieden voldoende variatie op deze schijf en hoewel je voor de muzikale originaliteit hier niet per se naar hoeft te luisteren, verveelt het album geen moment. Maar sla ook vooral de teksten erop na. Je verstaat er namelijk geen bal van, maar de diepgang die we hierin aantreffen complementeren de opgefokte sfeer van de nummers perfect. Het Sesamstraat-gehalte van de teksten van Max Cavalera tegenwoordig wordt vooral tot het uiterste vermeden:

Give me the keys to a broken lock while the handle’s spinning
A young mine’s promised land with a death’s head grinning
By rote, mindlessly cut the throat with habitual purpose
And send the message clear, there’s no fucking safe house here

Met de omschrijving die we ontvingen van Most Vicious Animal lokte Hive me in zijn nest en weet het zich daarmee in één snelle beweging in mijn alsmaar groeiende jaarlijst vast te pinnen. Waarvoor hulde! Fans van Wolfbrigade kunnen dit album blind gaan aanschaffen.

Score:

90/100

Label:

Crown & Throne Ltd. / Seeing Red Records, 2019

Tracklisting:

 1. Waste Of Man
 2. Fear Of A Female Planet
 3. Threaten
 4. Deceiving Days
 5. Turing Test Subject
 6. Human Jaw
 7. Most Vicious Animal
 8. Chains Of Apathy
 9. Passenger
 10. Ritualized Crime
 11. Immunity
 12. Tomorrow Will Be Worse

Line-up:

 • Jim Adolphson – Basgitaar, vocalen
 • Morgan Carpenter – Gitaar, vocalen
 • Mike Paradise – Drums

Links: