High Reeper – Higher Reeper

Een nieuw jaar, een nieuwe drummer, een nieuw album en een nieuwe Europese tournee (waarbij Nederland opnieuw wordt overgeslagen). Het gaat snel met het uit Philadelphia afkomstige vijftal, waarschijnlijk onder het motto dat je het ijzer moet smeden als het heet is. En heet is het, of misschien moeten we wel in de vergrotende trap blijven, dus het ijzer is heter.

Net als op het debuutalbum High Reeper kan je ook nu weer een portie aanstekelijke doomrock/metal verwachten, volledig geschoeid op de leest van Black Sabbath ten tijde van de eerste vier albums. Het langzame Foggy Drag is daar het allermooiste voorbeeld van. De stem van Zach Thomas heeft daar ook mee te maken. Zonder exact als Ozzy te klinken heeft hij ook een scherpe en bij tijden schurende stem. Bij de wat snellere nummers krijg je spontaan zin om te gaan doomdansen, zó aanstekelijk is het. Zodra het tempo weer omlaag gaat, kan je spontaan de vuist ballen en deze ritmisch meebewegen. Verdomd knap hoe de band dat voor elkaar weet te krijgen. Het enige nummer wat dat niet voor elkaar weet te krijgen is de clean gespeelde en slaapverwekkende ballade Apocalypse Hymn. Laten we dit maar beschouwen als een schoonheidsfoutje.

Met Higher Reeper weet High Reeper opnieuw te overtuigen en misschien nog wel meer dan dat. Een paar puntjes meer beloning dan voor het debuutalbum is dan ook volledig op zijn plaats. Blijft nog één vraag over: zal het derde album Highest Reeper als titel krijgen?

Score:

86/100

Label:

Heavy Psych Sounds Records, 2019

Tracklisting:

 1. Eternal Leviathan
 2. Buried Alive
 3. Bring the Dead
 4. Apocalypse Hymn
 5. Foggy Drag
 6. Obsidian Peaks
 7. Plague Hag
 8. Barbarian

Line-up:

 • Zach Thomas – Zang
 • Pat Daly – Gitaar
 • Andrew Price – Gitaar
 • Shane Trimble – Bas
 • Justin Di Pinto – Drums

Links: