Hifiklub – Rupture

Als Godspeed You! Black Emperor op Zware Metalen mag staan, dan mag het Franse Hifiklub dat ook. Ondanks het feit dat de band al een stuk of twintig releases heeft verzorgd, kwam de band hier nooit eerder voorbij. Dit experimentele rockgezelschap brengt Rupture uit. Een experimenteel album waarop ambient, jazz en electronica bij elkaar komen. Dan de muzikanten. De meest opvallende namen zijn Matt Cameron (drummer van Pearl Jam/Soundgarden), Daffodil (de producer die al verantwoordelijk was voor de nieuwste Hifiklub-producties) en Reuben Lewis (experimentele jazztrompettist).

Het album bestaat vrijwel geheel uit instrumentale songs, die vloeiend in elkaar overlopen en duidelijk een coherent geheel vormen. L’air d’un Vaincu bevat nog wat zang. Voor zover we van zang mogen spreken. Shoegazerige rituele verzuchtingen zijn het eerder, met een fluister tussendoor. Dit alles op droomzachte, maar duistere wijze gebracht en geheel op het ritme van de trance van de synthesizers en het kalm ratelende ritme van de elektronische drums. Een korte passage volgt waarin een wat horrorachtige sfeer wordt neergezet door middel van spacey bliepjes en geluidsgolven. Een gitaar voorziet in een aanstekelijk riffje waarbij het phaserpedaal de sfeer bepaalt. Achter dit alles hangt een gordijn van vocale ‘ah’s. Het geheel wordt uitgevoerd op een ontspannen en herhalende wijze, alsof het een jam betreft.

De trompet wordt eerst bespeeld inclusief demper, zodat het vervormde geluid fantastisch past bij de relaxte en dromerige sfeer. Je wil hier immers geen schelle epiek horen, je wil nog meer van die vervreemdende elektronische geluidsgolven tegen je hersenen aanslaan. Wanneer de rust wederkeert na zo’n zeventien minuten is de demping opgegeven, en wordt een wat lagere toonhoogte opgezocht, die langzaam opbouwt tot iets wildere hogere tonen. Elke keer voorzien van wat extra lucht en een bijna nonchalante speelwijze, van bijna ontspannen lippen tot vibrerende hoge tonen. De trompet wordt met gevoel en improvisatietalent bespeeld. De opbouw van het album wordt ruimtelijk opgezet en de improvisatie krijgt volledig de ruimte. Telkens wordt niet de complexiteit opgezocht, maar de openheid en de ruimte. Afsluiter Cavale klinkt zwaarder, machtiger en gracieuzer dan wat tot nu toe werd gespeeld. Ineens ebt alles weg, en houdt de muziek op. Het einde van het album.

Rupture is een betoverend stukje ambient/kalme free jazz/electronica. Als kritiekpuntje is het soms wat té kalm zelfs. Hifiklub gaat compleet van de wereld als een dikke krauttrip. De productie is weelderig en maakt dat de muziek voorbij zoeft als een rustige dikke hommel die van het verkeerde poeder heeft geproefd. Proef er ook eens van, als je durft.

Score:

80/100

Label:

Electric Valley Records, 2020

Tracklisting:

 1. Sans Préavis
 2. L’air d’un Vaincu
 3. Navire De Sauvetage
 4. Terrain Vague
 5. Le Temps Gagné
 6. Cavale

Line-up:

 • Pascal Abbatucci Julien – Elektronische drums
 • Anthony “Daffodil” Belguise – Synthesizers, piano, programmering, gitaar
 • Matt Cameron – Drums
 • Jean-Loup Faurat – Gitaar, effecten
 • Régis Laugier – Basgitaar, vocalen
 • Reuben Lewis – Trompet, pedalen, synthesizers

Links: