Hexorcist – Evil Reaping Death

Death metal uit Miami, Florida. Altijd goed, dacht ik voordat ik het debuutalbum van Hexorcist een eerste luisterbeurt gaf. En o wat bleek mijn voorgevoel te kloppen! Deze Hexorcisten, zoals ze zichzelf noemen, blijven in de anonimiteit, maar het is wel duidelijk dat het echte old-school Morbid Angel adepten zijn… zeg maar ten tijde van de eerste vier albums. De hele dissonante sfeer in combinatie met de welbekende gierende solo’s zijn de meest herkenbare elementen. Een zware gortdroge grunt en hedendaagse geluidsafstellingen maken deze plaat af.

De beukende tempoversnellingen en fills van drummer Hexorcist IV komen rechtstreeks uit het boekje van Sandoval (ex-drummer Morbid Angel). De basdrum is daarbij wel erg naar de achtergrond gedrukt, de gortdroge snaredrum klinkt een stuk prominenter op de voorgrond. En dan dat heerlijke overstuurde gitaarwerk, ruiger dan dit kun je een gitaar bijna niet hanteren. Gedurende de gehele afspeelduur heerst er een onheilspellende, doch zeer herkenbare sfeer met een zweem van nostalgie. Voor nog meer variatie in het spel zoekt de band zo af en toe naar een stevige thrashuitbraak die sterk doet denken aan het werk van Slayer begin jaren ’80. En alsof het dan allemaal nog niet brutaal genoeg is, krijgen we op Unrighteous Ceremony regelrechte blasfemische warmetal door de toch al niet meer zo frisse oortjes geramd. Na al dit geweld is een schoonmaakbeurt volstrekt zinloos.

Dit is geen gevalletje van simpele plagiaat, want de band zorgt met samples, intro’s en andere intervallen voor een karakteristieke invalshoek. We kunnen er heel lang omheen draaien, maar zo kwaadaardig en ruig heb ik Morbid Angel al lang niet meer gehoord. Voor de luisteraars die nog steeds diep in hun hart verlangen naar een plaat zoals Blessed Are The Sick: deze plaat met de titel Evil Reaping Death geeft gehoor aan uw diepste wens. En god wat zou Morbid Angel zijn stinkende best moeten doen om niet te verbleken met Hexorcist als voorprogramma.

Score:

92/100

Label:

Godz Ov War Productions, 2021

Tracklisting:

1. Exulting The Adversary
2. Sentry At The Seven Gates
3. Unblessing The Reverent
4. Proverbs of Pestilence
5. Denouncing The Immaculate
6. Evil Reaping Death
7. Unrighteous Ceremony
8. Accursed Affirmations
9. Praising The Most Foul
10. Crucifixion (Devastator Cover)

Line-up:

  • Hexorcist I – Zang
  • Hexorcist II – Bas
  • Hexorcist III – Gitaar
  • Hexorcist IV – Drums

Links: