Hexenklad – Spirit Of The Stone

Deze plaat is alweer ruim een jaar geleden uitgebracht en is eigenlijk een beetje aan ons voorbij gegaan. Maar dan is nu alsnog het moment! Het album Spirit Of The Stone, van het Canadese Hexenklad: een mix van folkmetal en blackmetal.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de productie van is niet van jewelste. Het eindproduct klinkt een beetje plat en er is maar weinig bas aanwezig. Het geluid van het keyboard klinkt alsof het is opgenomen door een microfoon voor een speaker te houden en de gitaren klinken een beetje dof. Maar als je dit alles even opzij zet en echt gaat luisteren naar de nummers en de compositie, dan ontdek je toch wel iets bijzonders…

Een krachtige start op het album is vaak het halve werk, maar kan ook zeer hoge verwachtingen scheppen bij de luisteraar. Met de opener In This Life or the Next, weet de formatie in ieder geval de deur met grof geweld open te trappen. Met vier tikken vooraf, knallen alle instrumenten er gelijk met hoog tempo in en schreeuwt zanger Timothy Johnston de longen uit zijn lijf. Na zo’n dertig seconden komt er een geweldige gitaarriff die mijn aandacht gelijk grijpt en ook vast weet te houden. De rest van het nummer verloopt melodisch met genoeg harde momenten. De zang van Timothy wordt verderop ondersteund door een clean zanglijn. Wie dit heeft ingezongen kan ik niet achterhalen, maar het klinkt wel goed!

Maar dan nu de vraag: weet Hexenklad met de overige nummers ook zo’n goede indruk te maken? Wat mij betreft wel. Het tweede nummer, To Whom Veer Sinistral, brengt wat meer folkmelodieën in de compositie, afgewisseld met wat gepingel  op de akoestische gitaar, en heeft halverwege het nummer een leuke onderbreking. Returned heeft in het begin een prachtige, minimalistische melodie op de toetsen en een lekker heavy metal-tempo verderop. Een welkome verrassing is het nummer In Waking Tymes. Dit klinkt meer als death metal, al hadden de drums nog wel wat steviger gemogen. In het laatste nummer, An Offering, is dan eindelijk de basgitaar zeer helder te horen. Een prachtige toon en mooi vol van klank. Het nummer zelf is zeer kalm met akoestische gitaren, bongo’s en een tamboerijn. Wel een prima afsluiter voor een album en ligt fijn in het gehoor.

Het nummer wat voor mij de meeste potentie heeft is Path to Ruin. Na een melodische start op de gitaar en een gesproken tekst valt er ineens een stilte als de eerste minuut nadert. Dan slaan de gitaristen de snaren met een hoge snelheid aan en ook drummer Andrew C. zit ook absoluut niet stil. Met een snel, haast galopperend ritme voert hij het tempo goed op. Het refrein is redelijk bombastisch met een ietwat vertraagd tempo en wordt opgevuld met snelle gitaarriffs en een melodie op de toetsen. Ook de gitaarsolo in dit nummer is best aardig.

Spirit Of The Stone van Hexenklad is het typische voorbeeld van een ruwe diamant. Nog niet goed genoeg om de markt op stelten te zetten, maar wel de potentie om groots te kunnen worden. De band werkt momenteel aan het tweede album. Ik ben dan ook zeker  benieuwd hoe de opvolger van het debuutalbum zal klinken.

Score:

72/100

Label:

CDN Records, 2017

Tracklisting:

 1. In This Life or the Next
 2. To Whom Veer Sinistral
 3. At the Ends of Existence
 4. Returned
 5. At Dusk
 6. In Waking Tymes
 7. Path to Ruin
 8. An Offering

Line-up:

 • Timothy Johnston – zang
 • Michael Grund – gitaar
 • John Chalmers – gitaar
 • John Kal – basgitaar
 • Clare B. – keyboard
 • Andrew C. – drums

Links: