Hesperian Death Horse – Živ

Bands uit Kroatië komen we niet vaak tegen op Zware Metalen. Het zou zo maar kunnen zijn dat deze release van Hesperian Death Horse de eerste van 2018 is die onze redactie is gepasseerd vanuit het betere deel van de Balkan. Of onze hofleverancier Bart moet in één van zijn duizenden recensies een obscure Kroatische blackmetalband zijn tegen gekomen. Mijn kennismaking met dit album Živ dateert echter al uit het begin van de herfst, maar verdient zeker nog wel een vermelding.

De band omschrijft zichzelf als een verteller van nihilistische, psychedelische poëzie. Handig om te weten, want persoonlijk is mijn Kroatisch net zo goed als mijn Russisch. ‘Laku noć’ komt er nog net uit, maar dat terzijde. Živ maakt onderdeel uit van een trilogie, waarvan dit het tweede deel is. De dood werd in 2013 behandeld met Mrtav, Živ staat voor het leven en het laatste deel van de trilogie zal in 2020 verschijnen en gaan over de geboorte, Rodjen. De omgekeerde cyclus dus, waarvan al bekend is gemaakt dat zodra deze verteld is de band stopt met bestaan.

De muziek van Hesperian Death Horse zal niet voor iedereen gemakkelijk in het oor klinken. De nadruk ligt op dissonantie, waardoor de nummers vaak op het randje van schizofrenie, heftige autisme of Joost mag weten wat voor mentale aandoening aanzit. En laat dat me juist bevallen aan deze avant-gardistische, sludgy post-rock. Het geheel duurt een half uur en dat is precies de juiste lengte om de spanningsboog hoog te houden. Hoewel de titels weliswaar in het Kroatisch worden vermeld, zijn de songteksten volledig in het Engels, wat het voor de liefhebbers van post-rock, sludge en zware avant-garde meteen wat meer laagdrempelig maken om dit paard te berijden. Hoe vreemd alles ook klinkt, alles klopt. Het samenspel van de drie gitaristen, de trippy vocalen en proggy ritmesectie, het is als een puzzel die perfect in elkaar valt. Zonder meer een fascinerende release die erom vraagt om ook het eerste deel en de aankomende zwanenzang in 2020 te beluisteren. En mocht je geïnteresseerd zijn in meer, de band bracht eerder een single uit, getiteld Tesla, ter ere van de belangrijkste Kroaat voor de mensheid: Nikola Tesla.

Score:

79/100 

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

  1. Saol (Part 1: Prizma)
  2. Elu (Part 2: Voda)
  3. Hayot (Part 3: Mezanin)
  4. Liv (Part 4: Horde)

Line-up:

  • Dario Orač – Gitaar, Vocalen
  • Domagoj Žunić – Gitaar, Vocalen
  • Marko Galetić – Gitaar, Vocalen
  • Ivan Kukuljević – Drums
  • Slaven Jedvaj – Bas

Links: