Hesken – Architect of Chaos

Afgelopen april is Architect of Chaos verschenen, een album van het Nederlandse Hesken. Nee, het is geen typefout. Het heeft totaal niets met die fictieve, op bezemstelen rondvliegende creaturen te maken. In 2022 gestart, met als thuisbasis Zwolle, maken deze jongens progressieve metal op niveau. Doordrenkt met allerlei invloeden, zoals thrash, metalcore, rock, death en vele andere stijlen, zorgt ervoor dat ze een geheel eigen stijl hebben ontwikkeld.

Architect of Chaos is, hoe kan het ook anders, in het nog korte bestaan, hun debuut. En wat voor één. Zes tracks, waarbij er drie tegen de tien minuten aan zitten, die je recht in het gezicht treffen. De energie en het enthousiasme spat werkelijk van deze band af. Ik heb ze inmiddels drie maal live mogen zien en wat hebben deze jongens er zin in.

De plaat is zelfs geschreven als een concept. De hoofdpersoon in het verhaal heeft een visioen dat de leiders van de wereld er een zooitje van maken, de wereld beter kan worden en hij de uitverkorene is om de wereld te verbeteren. In zijn poging de wereld te verbeteren, komt hij er gaandeweg achter dat het een onmogelijke taak is en dat zijn oplossing geen haar beter is dan het systeem dat we hadden. Het is heel goed neergezet in de zes hoofdstukken, zoals je de nummers wel mag noemen.

De opener van het album is The Seeker, meteen het langste nummer van het album met negen minuten en 36 seconden. Kalm worden we meegetrokken in het visioen van de hoofdpersoon. Rustig laten de cleane gitaren en de basgitaar van zich horen om vervolgens een stevige basis neer te zetten voor wat gaat komen. Even keren we, na bijna twee minuten, terug in de kalme melodie van het intro en horen we voor het eerst zanger Harmen zijn relaas afsteken. Al gauw komen we erachter dat cleane zang, rauwe zang en grunts zich vaak afwisselen, evenals de intensiteit van de muziek.

Nummer twee, Fearful Leaders, is losjes gebaseerd op een boek van Rutger Brugman, De Meeste Mensen Deugen, maar dan aangepast aan hun eigen concept. Het nummer opent met een heerlijke thrashriff en heeft over het geheel een groove waarbij je haast niet stil kunt blijven zitten.

De derde track van Architect of Chaos was voor eenieder reeds te beluisteren sinds november 2023. Conspiracy was namelijk de teaser van het album. In het nummer vind ik elementen terug die bijvoorbeeld ook door bands als Opeth of Gojira gebruikt worden en men is absoluut niet bang om te experimenteren.

In de tweede helft van het album wordt de visie van de hoofdpersoon ten uitvoer gebracht en gaat alles in het verhaal dus hopeloos fout. De twee laatste tracks van de plaat zijn de andere  nummers die boven de negen minuten klokken. De schijf duurt in totaal ruim 46 minuten en toch heb je het gevoel dat ze zo voorbij zijn.

De techniek waarmee de jongens spelen en de groei die ze doormaken, maakt mij erg nieuwsgierig naar wat het toekomstige materiaal gaat brengen. Met Architect Of Chaos hebben ze alvast wel hun voeten geworteld in het oerwoud van de metal en zijn ze vastberaden om boven vele anderen uit te groeien. Helaas ontkomt ook Hesken niet aan de perikelen van onderlinge samenwerking. Op het moment van dit schrijven hebben Hesken en drummer Richard Pol besloten uit elkaar te gaan en is Hesken dus naarstig op zoek naar een vervanger.

Score:

94/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

  1. The Seeker
  2. Fearful Leaders
  3. Conspiracy
  4. Dawn of the New Age
  5. Desolation
  6. Curtain Call

Line-up:

  • Harmen Verheij – Zang, gitaar
  • Sven Evertse – Gitaar
  • Marijn van Uilsteren – Basgitaar, achtergrondzang
  • Richard Pol – Drums

Links: