Hero – Immortal

Hero – Immortal
Retroactive Records, 2009

Een nieuw Zweeds muzikaal trio komt hier binnen gezeild met de eerste cd Immortal. De club heet overigens Hero. De drie heren verrassen ons met een zeer gevarieerd muziekaanbod. Voortgekomen uit het School of Rock project in Stockholm laat Hero horen van alle muzikale markten thuis te zijn. Prima kwaliteit wordt er bovendien ook nog eens geleverd qua muziek en productie. Er kleeft wel een nadeel aan, want wat moet je er als stukjesschrijver nu in godsnaam over schrijven? Ieder nummer apart reviewen? Dat gaat me te ver, dus waag ik toch maar een poging om dit album in zijn geheel te beschrijven.

De kern van de muziek van Hero wordt gevormd door de sonore bariton van zanger Michael. Het is de bindende factor in het geheel, zowel in het pittige, gedreven werk waarin men een weg zoekt naar de sound van bijvoorbeeld Him en Evanescence alsook in de stukken waarop men een meer avontuurlijke prog-benadering zoekt en zelfs op momenten dat men kiest voor zeer melancholiek of ouderwets simpel rock ‘n’ roll. Gedreven gitaren en bassen, een wat overdreven doorgedreven keyboard en niet altijd even opvallende drums dat zijn verder de kenmerken van de muziek van Hero. Onvoorspelbaar en avontuurlijk, maar bij vlagen ook (te) vlak en monotoom.

De stem van de zanger, die moet je liggen. Ik vind het niet altijd even mooi wat hij aan vocale prestaties neerzet, maar goed, smaken verschillen. Wat de muziek betreft is het metal met gothic- en prog-invloeden en zo hier en daar een uitstapje naar de heavy metal en hardrock. De uiterst trage en logge, bijna akoestische ballad When November Falls vind ik werkelijk afschuwelijk. De overdreven toonzetting van de stem van de zanger en het langzamer dan langzaam tempo met lange vocale uithalen en een kabbelend gitaartje met als kersje op de taart ook nog eens een pingelend keyboard. Yuk, geef mijn portie maar aan Fikkie.

Op het boven beschreven nummer na, is dit best een hele aardige cd voor een meer breed georiënteerd metalpubliek. Ik denk niet dat ik deze schijf zelf nog echt vaak in de speler ga sjoelen, maar ik kan me zo voorstellen dat er genoeg mensen te vinden zijn, die dat wel willen doen. Inmiddels staan er een aantal namen in de line-up die op de cd nog niet meededen. Vandaar de uitgebreide versie van de line-up.

Tracklisting:
hero

 1. Immortal
 2. Blood Red Roses
 3. R.I.P.
 4. Punch In The Face
 5. Imagine This
 6. Gasoline
 7. Funeral Of Death
 8. When November Falls
 9. Rock The World

Line-up:

 • Michael Hero – Guitar, Baritone Vocals
 • Dannie Boy – Drums and Vocals
 • Björn Sundström – Guitar and Vocals
 • Mauritz Vetterud – Bass and Vocals
 • Johan Adler – Keyboards on the album
 • Marcus Lannfjäll – Bass on the album

Links: