Heriot – Profound Morality

Met een lichtgewicht rugzak aan muzikale bagage in een zeer korte tijd de aandacht opeisen van gerenommeerde namen als Kerrang!, Revolver en het Amerikaanse festival dat door Slipknot werd opgericht genaamd Knotfest: dan doe je als band iets verdomd goed. Hoewel Heriot in 2015 een tape uitbracht samen met de landgenoten van Older, was er verder nog geen reden om enthousiast te zijn. De singles die vorig jaar werden uitgebracht, maar nog niet terug te vinden zijn op een schijf, deden wel het nodige stof opwaaien en de EP Profound Morality moet de eerste genadeklap zijn. Uiteraard is Church Road Records de juiste bestemming voor dit viertal, want met verwijzingen naar bands als Nails, Code Orange en Knocked Loose ben je bij dat label natuurlijk als een kind aan huis.

Echter, wat de losse singles die op YouTube verschenen wel hadden, maar waar het deze EP compleet aan ontbreekt, is beukende muziek. Gewoon, muziek überhaupt. Waarom maakt Heriot een EP met acht nummers waarvan meer dan de helft uit industrieel, noise-achtig geneuzel bestaat? De verwijzing naar Nails en Code Orange komen niet uit de lucht vallen aangezien Coalescence en Near Vision inderdaad geflipte gitaarpartijen, kletterende basloopjes, razende drums en kille, vrouwelijke vocalen bevatten die op een plezante manier afgewisseld worden met elektronische elementen. De afwisseling met de lage grunts van basgitarist Jake Packer zorgt bovendien ook voor een moddervette knipoog richting Code Orange natuurlijk. Op de momenten dat Heriot écht doorpakt is het absoluut genieten, waarbij het trage slotstuk van Carmine (Fills The Hollow) laat horen uit welk hout dit viertal is gesneden.

Helaas dienen Abaddon, Mutagen en Abattoir als ‘roadblocks’ op deze EP. Totaal overbodige opvulling die bovendien allen meer dan twee minuten duren. In de hoop dat afsluiter Profound Morality nog iets te bieden heeft, wacht ik geduldig af en zit de rit meermaals uit om er zeker van te zijn dat ik me niet vergis. Helaas kom ik iedere keer van een koude kermis thuis, want tegen het eind biedt Enter The Flesh al iets minder overtuigende metalcore, maar ook het titelnummer kan niet zorgen voor de gewenste kers op de taart. Het zorgt ervoor dat dit schijfje vooral bestaat uit een hoop poeha, een hoop opsmuk. Het Engels kwartet klinkt hongerig in de paar nummers die wel tevreden stemmen, maar laat hier een inkopper voor open doel liggen. Heriot kan met de juiste dosering een grote naam worden, zover is absoluut duidelijk.

 

Label:

Church Road Records, 2022

Tracklisting:

 1. Abaddon
 2. Coalescence
 3. Carmine (Fills the Hollow)
 4. Near Vision
 5. Mutagen
 6. Enter the Flesh
 7. Abattoir
 8. Profound Morality

Line-up:

 • Debbie Gough – Gitaar, vocalen
 • Jake Packer – Basgitaar, vocalen
 • Erhan Alman – Gitaar
 • Julian Gage – Drums

Links: