Heretoir – Heretoir

Het gros van de huidige leden van het Duitse Heretoir was nog niet eens aangesloten bij deze band op het moment dat de eerste oplages van de zelfgetitelde debuutplaat van de persen rolden. Nu, we schrijven dan wel ergens in 2022, hebben de heren beslist die bijzonder indrukwekkende plaat her uit te brengen, voorzien van een paar nieuwe laagjes geluid maar ook met twee nieuwe versies van nummers. Er werd gekozen voor het schitterende Fatigue en Weltschmerz. Beiden kregen een was- en boenbeurt. En is dat een goed idee? Allemaal in koor: Ja natuurlijk is dat een goed idee!

Deze band, afkomstig uit Augsburg, heeft post-black metal toch wel een beetje mee op de kaart helpen zetten als je het mij vraagt. In 2017 kwamen de heren nog met het vervolg op de bovenstaande plaat. De opvolger kreeg de titel The Circle mee. Maar ik kan me er zo niet direct een nummer van herinneren. Dat is op zich al een teken aan de spreekwoordelijke wand. Zo zet je dus maar schrap voor meer dan een uur hoogstaande black metal met heel wat post, rock en andere randjes of kantjes.

Goh, het is echt wel jaren geleden dat ik dit fantastisch album nog heb weten toertjes draaien op één of andere speler hier in huis. Maar bij de eerste klanken van deze geremasterde versie gaan ook, net als zo vele jaren geleden, de haren op mijn onderarmen recht staan. Wat een meesterlijke koude, penetrante melodielijnen zowel op gitaar als op zang. Fatigue grijpt je in de beide versies, ook deze heropgenomen in 2022, stevig bij de keel. De akoestische gitaarpartijen die samen met een ronkende baspartij en een scherpe drumrand Retreat To Hibernate inzette,n katapulteren me terug naar een donkere tijd, een tijd waarin tranen meanderden doorheen het leven.

Weltschmerz klettert met zijn magnifieke hoofdthema als een brutale regen- en onweersbui op je neer. Niet alleen je buitenkant zal vochtig en nat worden. Ook zal je hart moeten kloppen in een door emoties geroerde inborst. De snijdende vocalen zijn daar ook grotendeels verantwoordelijk voor. Graue Bauten, het nummer van de livevideo hierboven, is ook weer zo een track dat je tot bloedens toe beroerd. En ook hier weer die typische Heretoir-combinatie. Doorleefde en doorzeefde vocalen die in duel gaan met bloeddoorlopen gitaarpartijen.

En komt er nieuw materiaal van deze heren? Ja hoor! Blijkbaar mogen we in de lente van 2023 een EP met zes nummers verwachten en ergens in datzelfde jaar mogen we de derde volwaardige langspeler beluisteren. Schrijf mijn naam in ieder geval al maar op de pre – order lijsten zou ik zo durven zeggen.

Label:

AOP records, 2022

Tracklisting:

 1. The Escape, Part I
 2. Fatigue
 3. Retreate To Hibernate
 4. 0
 5. Weltschmerz
 6. Graue Bauten
 7. The Escape, Part II
 8. To Follow The Sun
 9. Heretoir
 10. Fatigue (2022)
 11. Weltschmerz (2022)

Line-up:

 • David – Zang, gitaar
 • Matthias- Bas
 • Max – Gitaar
 • Nils – Drum
 • Kevin – Gitaar

Links: