Heretic – Underdogs Of The Underworld

Heretic – Underdogs Of The Underworld
Ván records, 2016

De Nederlandse ketters van Heretic brengen sinds 1997 met enige regelmaat iets uit. Soms komt er zelfs meerdere keren per jaar iets uit, en dan ineens is het weer even stil. Tot mijn verrassing en grote vreugde ligt Underdogs Of The Underworld nu ineens voor mijn neus.

Voor wie Heretic al kent: steevast zijn thema’s als sex, satanisme en stoere mannentaal schering en inslag en worden ze vergezeld van Venom – en Misfits– achtige muziek. Een mooie mix van punk, metal en thrash, niet al te ritmevast en met een gammele productie. Precies zoals het hoort.

Underdogs Of The Underworld komt wat moeizaam op gang. De eerste helft (zeg maar de A-kant voor degenen die nog LP’s draaien) lijkt wat te draaien op routine. Het luistert makkelijk weg maar blijft niet echt hangen. Maar daar komt vanaf Sexkommander verandering in. Hoewel dit nummer erg veel wegheeft van Phantom Lord (Metallica) komt Heretic er prima mee weg. Ook het opvolgende Godless Masters Savage Bastards is een prima nummer, mede dor de catchy achtergrondzang. Hoogtepunt en luistertip is echter het afsluitende This Angels Bleeds Black. Hierin zit een catchy gitaartje en wordt er bijna clean gezongen. Het werkt echter wonderwel goed.

En zo blijkt de tweede helft van deze cd een stuk beter dan de eerste helft. Omdat Heretic bewijst in staat te zijn goede nummers met een kop en een staart te schrijven die ook nog in je kop lijven zitten, verdient het geheel een ruime voldoende.

Minpuntjes zijn er ook. Het Nederlands accent wordt na een aantal nummers echt storend en ook de teksten zijn soms wel erg kinderlijk. (Nuclear Pussy). Als hieraan gewerkt kan worden en de invloeden er iets minder dik boven op gelegd worden, dan is er voor Heretic ook op cd een mooie toekomt Live zal het er, vergezeld van de nodige gele rakkers, ongetwijfeld ingaan als koek.

Tracklisting:

Heretic - Underdogs Of The Underworld

 1. Burn The World
 2. Blitzkrieg In Black
 3. Overlords Of Sleaze
 4. Black MetalPunks
 5. Hellbound Doomslut
 6. Sexkommander
 7. Godless Masters Savage Bastards
 8. Nuclear Pussy
 9. Raw Infernal Bitchfuck
 10. This Angels Bleeds Black

Line-up:

 • Thomas Goat – Vocalen, Gitaar
 • Tony Hellfire – Basgitaar
 • Jimmy Blitzer – Basgitaar
 • Tom Auf Der Axe – Drums

Links: