Herder – Herder

Herder – Herder
Reflections Records, 2011

Het is gelukkig niet helemaal zeldzaam dat ons kikkerlandje een goede band voortbrengt. In het geval van Herder is dit geen reden om minder trots te zijn op dit nationale product met een internationale standaard. Deze uit het noorden van Nederland afkomstige band levert namelijk kwaliteit en niet zo’n klein beetje ook.

Vanaf de eerste riff van de intro F.O.A.D. blaast Herder me uit mijn sokken. De groove, agressie, een flinke scheut kloten en een “in your face”-geluid zijn maar een aantal van de redenen waarom dit wonderlijke debuut zoveel mensen aanspreekt. Groove voor de stoner-/doomfans, kwaadaardigheid voor de sludgeliefhebbers, hard aankomende stukken met een hoger tempo voor de hardcorekids. Het knappe is dat deze elementen samengesmolten worden tot een geheel met een eigen gezicht. De plaat is niet fragmentarisch.

De vocalen van Nico zijn te plaatsen in het hardcore-segment, wat niet vreemd is als je je bedenkt dat hij ook zijn zangkunsten verleent bij Omission. De riffs, afkomstig van JB zitten vol kracht en stuwen in samenwerking met de strakke drums je hoofd op en neer. De plaat boeit van het ‘hitgevoelige metal met ballen’-nummer Come Now Fire tot de ietwat onheilspellende doomvehikel We Shall All Suffer From What The Gods Have Given To Us. Een kraker van formaat en een topper in mijn jaarlijst. Nu al.

Tracklisting: Herder 200

 1. F.O.A.D.
 2. Wasted
 3. Come Now Fire
 4. Fernweh
 5. The Foul Year
 6. We Shall All Suffer From What The Gods Have Given To Us
 7. Heading South
 8. Haywire
 9. Sons of Thunder
 10. Blood Faith Growth

Line-up:

 • Nico – Vocalen
 • JB van de Wal – Gitaar, Sunn
 • Blitzer – Basgitaar
 • Marc – Gitaar
 • Tom – Drums

Links: