Herbstschatten – Abschaum

Gelukkig is het bijna Halloween, want de intro van Herbstschatten’s nieuwe album Abschaum liegt er niet om. Het klinkt alsof we een gruwelijke middeleeuwse martelkelder binnenwandelen. Vervolgens horen we iemand spreken in het Noors en hierna klinkt in het Duits een gedicht van Friedrich Nietzsche. Dat belooft wat. Welke kant zal dit op gaan?

Herbstschatten is een Duitse (post-)blackformatie. Het vorige album stamde alweer uit 2013. Hoog tijd voor wat nieuw werk dus. Dat Duits een ongelofelijk gave taal is, zien we meteen aan de titel van het tweede nummer: Seelenschrei. We horen een lekker rammend staaltje black metal dat me een beetje doet denken aan Uada of sommige tracks van Drudkh. Er wordt veel gespeeld met tempowisselingen. Misschien wel iets te veel, waardoor het geheel soms een beetje gehaast overkomt. Het volgende Der Kutscher dendert als een kudde duivelse zwarte paarden over je heen. Je hoort goed dat de heren veel in hun mars hebben en dat ook graag willen laten zien. In dit ene nummer zitten echter zo veel elementen verwerkt, dat het bijna oververzadigd raakt: een opera-achtige zangstem, een tussenstuk dat klinkt als iets uit een musical én een stuk waarin we een cleane, haast akoestische gitaar horen. In mijn optiek zijn dit allemaal zaken die ook individuele nummers hadden kunnen dragen. Dit zien we terug in bijna iedere track van het album: veel gave ideeën en elementen die elkaar net iets te snel opvolgen. Maar eigenlijk doet dit niet af aan het geheel, dat op zich gewoon prima is.

Abschaum valt bij mij overigens dik in de prijzen: de bokaal voor het coolste bassloopje van het jaar gaat namelijk naar de track Sonnenuntergang. U hoeft het nummer maar één keer te beluisteren om te weten waar ik het over heb. De heren van Herbstschatten presenteren hier een prima tour de force waarin ze goed laten zien wat ze te bieden hebben.

Score:

75/100

Label:

Boersma Records, 2020

Tracklisting:

 1. Endzeit
 2. Seelenschrei
 3. Der Kutscher
 4. Sonnenuntergang
 5. Flammen der Schuld
 6. Gletscherbestie
 7. Thron des Zorns
 8. Gabe
 9. Hingabe

Line-up:

 • Alexander Göttsche – Basgitaar
 • Michi- Gitaar
 • Stephan – Gitaar
 • Nici – Drums

Links: