Helstar – Clad In Black

Helstar bracht in 1983 de eerste demo uit en mag dus teugkijken op een carrière van 38 jaar. Goed, in 1995 werd de band in de ijskast gezet maar nooit officieel ontbonden, waarna in 2007 nieuw werk werd uitgebracht. Begin 2021 kwam het nieuwste wapenfeit uit. Hierop staat beperkt nieuw werk want Clad in Black bevat de twee nummers van de 7” Black Wings Of Solitude, een nieuw nummer en drie covers (waarvan er een al op de 7” stond). Het tweede schijfje bevat het Vampiro-album uit 2016.

Schijf nummer een bevat drie goede hardrockstampers met een geluid om U tegen te zeggen. Beide gitaristen zorgen voor een mooie muur van geluid zonder elkaar naar de achtergrond te dringen. Enkels de solo’s staan net iets te hard in de mix. De Judas Priest cover past goed bij de rest van het repertoire vanwege de lekker jaren ‘70 hardrock feel. Dat de vijf heren nog steeds kunnen componeren en musiceren staat als een paal boven water.

Het Vampiro-album werd op deze site niet van een recensie voorzien. De plaat bevat lekkere rock, meestal uptempo en anders wordt er wel een tempoversnelling ingezet. Ook hierbij klinken de solo’s steevast harder dan de andere instrumenten. Conceptueel behelst Vampiro Dracula en andere bloedzuigende creaties als belangrijkste thema. Rivera heeft een dijk van een stem en hij krijgt voldoende ruimte om dat in ieder nummer te etaleren. Echte uitschieters heb ik niet kunnen ontdekken en dat betekent dat Clad In Black een consistent goed album is.  Productioneel klinkt het allemaal als de spreekwoordelijke klok: alle instrumenten zijn goed te horen en Helstar is qua geluid absoluut met zijn tijd meegegaan. Voor een band met een dergelijk lange carrière klinken ze absoluut niet oubollig.

In die laatste zin schuilt ook de kracht van Helstar en tegelijk de rechtvaardiging van deze heruitgave. Vanwege Corona kan er natuurlijk niet worden opgetreden maar Clad In Black is meer dan zomaar een opvullertje. Het laat een band horen waarbij het heilige vuur nog altijd brandt en die nog jaren meekan zonder te hoeven teren op oude roem.

Label:

Massacre Records, 2021

Tracklisting:

CD 1

 1. Dark Incarnation (Mother Of The Night)
 2. Black Wings Of Solitude
 3. Across The Raging Seas
 4. Restless And Wild (Accept-cover)
 5. After All (The Dead) (Black Sabbath-cover)
 6. Sinner (Judas Priest-cover)

CD2

 1. Awaken Unto Darkness
 2. Blood Lust
 3. To Dust You Will Become
 4. Off With His Head
 5. From The Pulpit To The Pit
 6. To Their Deathbeds They Fell
 7. Malediction
 8. Repent In Fire
 9. Abolish The Sun
 10. Black Cathedral
 11. Dreamless Sleep

Line-up:

 • James “Vampiro” Rivera- Zang
 • Larry Barragan – Gitaar
 • Andrew Atwood – Gitaar
 • Garrick Smith – Basgitaar
 • Mikey Lewis – Drums

Links: