Helmut Lotti – Hellmut Lotti Goes Metal

We doen het gewoon. Een review van het metalalbum van Helmut Lotti. Geboren zanger, maar toch vooral bekend van zijn albums waarmee hij bewerkingen van klassieke muziek naar de oren van huisvrouwen bracht. Zijn Helmut Lotti Goes Classic (funiculi funiculaaaaaah!) uit 1995 verkocht ongekende hoeveelheden exemplaren. In België bijvoorbeeld meer dan zeshonderdduizend stuks: goed voor twaalf (!) keer platinum. Er kwam nog een serie albums met klassieke muziek bij, maar ook platen met een Nederlands, Italiaans, Russisch en Latijns-Amerikaans thema, en zo nog wat meer.

Eén genre bleef liggen, ongetwijfeld tot opluchting van veel puristen. Metal. Maar vorig jaar dook de zanger plots op in Covember, de jaarlijkse zoektocht van Zware Metalen naar de beste metalcover ooit gemaakt, met zijn versie van Run to the Hills van Iron Maiden. Een persoonlijke favoriet van de zanger. Dat die ene cover tot meer zou leiden was even logisch als dat mayonaise bij friet patat hoort en dus stond Lotti afgelopen zomer op Graspop Metal Meeting, voor de gelegenheid met een extra ‘l’ in zijn voornaam. Onder de weinig verrassende noemer Hellmut Lotti Goes Metal verschijnt nu een registratie van dat optreden (al ontbreekt de Tiritomba/Painkiller mash-up), aangevuld met enkele studio-opnames.


Voor zijn optreden én songkeuze heeft Lotti logischerwijs voor de meest veilige weg gekozen door met materiaal te komen dat vrijwel iedere liefhebber van de betere muziek (her)kent. Als ik moet uitleggen wie de originele artiesten van nummers als Smoke on the Water, Highway to Hell of Paranoid zijn, kunt u maar beter hier gaan kijken. In zijn bewerkingen wijkt Lotti weinig af van het origineel: hij heeft buiten zijn stem immers geen specifiek eigen sausje om over oorspronkelijke versies te gooien. Veiligheid dus, maar ook daar schuilt een gevaar in: niet alleen moet iedereen bij de nummers direct aan de originele zangers denken, je moet het ook maar durven om in de schoenen van erkende vocalisten als Bruce Dickinson, Ronnie James Dio, Ozzy Osbourne of David Coverdale te gaan staan.

Lotti brengt het er goed vanaf: de man kan immers zingen én weet zijn stem aan te passen richting de originele zangers. Zo klinkt Run to the Hills anders dan Highway to Hell, al kan Paranoid écht niet tippen aan het origineel en heeft hij heel verstandig niet eens geprobeerd Axl Rose te benaderen. Zijn begeleidingsband weet van wanten en door een scheut melodie aan de nummers toe te voegen past het allemaal bij elkaar. De originelen zijn toegankelijker gemaakt en de rauwe randjes zijn er vanaf gehaald, maar dat is nu eenmaal de stijl van Lotti: ‘moeilijke’ muziek laagdrempelig brengen. Daarmee zijn we er nog niet, want hoewel Tiritomba op de melodie van Painkiller de plaat dus niet heeft gehaald, staat de tweede mash-up er wél op: het Elvis Presley-nummer That’s Allright op de melodie van Motörhead‘s Ace of Spades. Lotti’s eigen nummer The Darkness staat er twee keer op: in de live en studio-versie. De beste man heeft op zijn 53-ste gewoon zijn eerste rocknummer geschreven: een pompeus gebrachte ballad. Ook Gimme All Your Lovin’ (ZZ Top) en de Kiss-hit I Was Made for Lovin’ You komen uit de studio en zijn in lijn met de live-nummers.


Tijdens het schrijven van deze review popte bij mij de vraag op wat dan de volgende stap is voor onze als Hellmut herboren Helmut. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat veel metalliefhebbers deze plaat gaan kopen of fanatiek gaan beluisteren, laat staan speciaal hiervoor een concert bezoeken. Ik vraag me ook af of zijn reguliere huisvrouwenpubliek dit wel gaat doen. En dan blijkt dat er wegens grote belangstelling al een derde concert in de Antwerpse stadsschouwburg is gepland! Dus wie is er dan gek? Hellmut in ieder geval niet, al hoort metal natuurlijk in een concertzaal en niet in een theater. Toch nog iets gevonden om over te zeuren. Buiten dat: puik werk! Nu wachten tot Frans Bauer hetzelfde idee krijgt.

Label:

Universal Music, 2023

Tracklisting:

 1. Holy Diver (live)
 2. Poison (live)
 3. Smoke on the Water (live)
 4. Run to the Hills (live)
 5. Easy Livin’ (live)
 6. Highway to Hell (live)
 7. That’s All Right/Ace of Spades (live)
 8. The Darkness (live)
 9. Still Lovin’ You (live)
 10. Paranoid (live)
 11. Here I Go Again (live)
 12. Paradise City (live)
 13. Gimme All Your Lovin’
 14. I Was Made for Lovin’ You
 15. The Darkness

Line-up:

 • Helmut Lotti – Vocalen

Links: