Hellryder – The Devil is a Gambler

Als Dimmu Borgir biker metal kan maken, dan kan Grave Digger dat ook. De Duitse bazen Chris Boltendahl en Axel Ritt besloten Hellryder op te richten om die droom waar te maken. Het was de coronacrisis die het laatste zetje gaf. De heren hadden toch niets beters te doen omdat vrijwel alle optredens werden geannuleerd. Sinds september 2020 begonnen de mannen daarom met muziek schrijven. Hellryder ligt muzikaal in het verlengde van bands als Motörhead en Chrome Division.

Uiteindelijk is Hellryder vooral een rock ‘n roll versie van Grave Digger geworden. Dat is in de eerste plaats zo omdat je die kenmerkende vocalen van Chris Boltendahl associeert met Grave Digger. Ook de compacte productie past typisch in de lijn van het werk van laatstgenoemde band.

Het resultaat is degelijk. Night Rider is veruit de snelste song van het album. Vervolgens is The Devil is A Gambler juist weer het traagste liedje. Het is die dynamiek die moet brengen waar verder weinig van is: echt interessante materie. Axel Ritt soleert er lustig op los, en dat kan hij. De riffs weten zelden memorabel te worden. Het is vrij oppervlakkig en weinig schokkend wat er gitaargewijs wordt afgeleverd. Leuk af en toe die pinch harmonics, maar de structuren zijn nogal vlak. Ook vocaal mis ik net wat extra pit. Op Chainsaw Lilly bijvoorbeeld. Hier dient zich hét moment aan voor samenzang, maar het blijft een monoloog. De drums zijn ondersteunend en hebben van weglaten een hobby gemaakt. Strak is het wel. Zo ontstaat een technisch prima cocktail zonder dat er iets buitengewoon smaakvols uitrolt.

Vanuit de wereld van de heren bezien snap ik dat zij een keer wat sterker hun ‘rider’ kant willen tonen. Dat wordt met deze traditionele en gestructureerde plaat dan ook gedaan. Het resultaat is degelijk. De liedjes zijn kort, en dat is prima. Het is geen muzikaal hoogtepunt, maar ook zeker geen probleem om als achtergrondmuziek aan te zetten bij een gezellig drinkavondje.

Score:

73/100

Label:

ROAR! Records, 2021

Tracklisting:

 1. Hellryder
 2. Sacrifice In Paradise
 3. Night Rider
 4. The Devil Is A Gambler
 5. Jekyll & Hyde
 6. Faceless Jesus
 7. Chainsaw Lilly
 8. I Die For You
 9. Bad Attitude
 10. Passion Maker
 11. Harder Faster Louder
 12. I Don’t Wanna Die (Bonus Track)

Line-up:

 • Chris Boltendahl – Vocals
 • Axel Ritt – Gitaar
 • Steven Wussow – Basgitaar
 • Timmi Breideband – Drums

Links: