Helloween – Helloween

Na de succesvolle tour van Pumpkins United, waarbij de Helloween-bezetting van de laatste jaren werd aangevuld met oudgedienden Kai Hansen en Michael Kiske, was het natuurlijk een kwestie van tijd dat deze bezetting ook een nieuw album zou opnemen. Of dat ook een goed album zou zijn was voor mij minder vanzelfsprekend, maar aangezien de inspiratie op de laatste paar albums van Helloween een beetje leek te ontbreken kon wat nieuw/oud elan zeker geen kwaad.

Out For The Glory zet wat dat betreft gelijk de goede toon voor dit album. Rollende double bass? Check! Galloperende gitaren? Check! Kiske’s galmende zang en massale refreinen? Check! Flitsende gitaarduels? Check!! Alle klassieke Helloween-elementen zijn ruimschoots aanwezig en de luisteraar waant zich weer in de tweede helft van de jaren tachtig en als Kai Hansen zijn kenmerkende bijtende stem dan ook nog eens in het refrein laat horen gaan we nog verder terug in de tijd.

Grappig genoeg klinkt het door Andy Deris geschreven en gezongen Fear Of The Fallen misschien nog wel meer als het klassieke Helloween. Het is een nummer boordevol afwisseling en een sterk refrein waarbij Deris wordt vergezeld door Kiske.

Na deze dubbelklapper is het even omschakelen met Best Time. Deze meezinger uit de pen van Sascha Gerstner en Andy Deris doet erg aan Out In The Fields (Gary Moore en Phil Lynott) denken en zal het live wellicht prima doen. Op de plaat klinkt het na twee knallers van tracks toch een beetje gezapig. Gelukkig zet de band met de agressieve rampestamper Mass Polution de weg omhoog weer in. Die weg omhoog kent geen rechte lijn want met Angels, wederom een nummer van Gerstner, knikt de weg weer even naar beneden. Vanaf Rise Without Chains valt er echter weinig meer te klagen en wordt de luisteraar getrakteerd op nog een aantal prima tracks die toewerken naar het hoogtepunt van dit album.

Kai Hansen levert als songwriter een bescheiden bijdrage op dit album. Alleen Skyfall  komt uit zijn koker, maar het is dan ook direct een voltreffer en hét prijsnummer van deze plaat. Dit twaalf minuten durende epos verenigt zo’n beetje alles waarmee Helloween groot geworden is. Na zo’n klapper ga je je afvragen of Hansen niet nog een aantal nummers op de plank had liggen (dat had hij zeker welred.) ter vervanging van Gerstners bijdrage.

Helloween levert met zijn zestiende album een puike plaat af waarop de band laat horen nog steeds vitaal en vol energie te zijn. De wisselwerking op zang tussen Andy Deris, Michael Kiske en Kai Hansen werkt bijzonder goed en geeft dit album absoluut iets extra’s. Ik kan niet wachten om te horen hoe de zeven heren dit album live ten gehore gaan brengen. Als het een beetje meezit staan ze op 16 april volgend jaar samen met Hammerfall in 013.

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2021

Tracklisting:

 1. Out For The Glory
 2. Fear Of The Fallen
 3. Best Time
 4. Mass Pollution
 5. Angels
 6. Rise Without Chains
 7. Indestructible
 8. Robot King
 9. Cyanide
 10. Down In The Dumps
 11. Orbit
 12. Skyfall

Line-up:

 • Michael Kiske – Zang
 • Andi Deris – Zang
 • Kai Hansen – Gitaar, zang
 • Michael Weikath – Gitaar
 • Sascha Gerstner – Gitaar
 • Markus Grosskopf – Bas
 • Daniel Löble – Drums

Links: