Helloween – 7 Sinners

Helloween – 7 Sinners
Sony Music, 2010

Na het in februari uitgebrachte en door een groot deel van de soms wel erg intolerante metal-scene onbegrepen en ongewaardeerde jubileum-album was het afwachten waar het Duitse instituut Helloween vervolgens mee zou komen. Het semi-akoestische uitstapje lijkt de heren echter goed gedaan te hebben, want Helloween’s dertiende is met afstand de snelste en hardste plaat die Weiki en co. in jaren hebben uitgebracht.

7 Sinners begint dan misschien wel weinig spectaculair met Where The Sinners Go, maar met songs als de single Are You Metal?, het voor de Duitse band bijzonder vlotte Who Is Mr. Madman? en het catchy If A Mountain Could Talk bewijst Helloween anno 2010 nog steeds bestaansrecht te hebben en geenszins uitgeblust te zijn. Het materiaal klinkt lekker fris en het lijkt erop alsof de band zich op een waar nieuw creatief hoogtepunt begeeft. Met de dwarsfluit-solo in Raise The Noise of het debiel snelle Long Live The King weet de band tevens nog te verbazen, terwijl het The Smile Of The Sun een uitstekende half-ballade is die je na de eerste luisterbeurt niet meer uit het hoofd verliest. De schijf wordt afgesloten met het lange Far In The Future.

2010 lijkt met een revanche van bands als Helloween, het weer ouderwets snelle Blind Guardian en een eindelijk weer eens echt in vorm verkerend Grave Digger een jaar te zijn waarin Teutoonse heavy/power metal zich van de beste kant laat zien. 7 Sinners is een ijzersterke plaat geworden waar met uitzondering van misschien één of twee wat mindere songs weinig tot niets op aan te merken valt. Duitse melodieuze metal van de oude stempel en onontbeerlijk voor de fans van de band en het genre.

Tracklisting:

  Helloween – 7 Sinners

 1. Where The Sinners Go
 2. Are You Metal?
 3. Who Is Mr. Madman?
 4. Raise The Noise
 5. World Of Fantasy
 6. Long Live The King
 7. The Smile Of The Sun
 8. You Stupid Mankind
 9. If A Mountain Could Talk
 10. The Sage, The Fool, The Sinner
 11. My Sacrifice
 12. Not Yet Today
 13. Far In The Future

Line-up:

 • Andi Deris – zang
 • Michael Weikath – gitaar
 • Sascha Gerstner – gitaar
 • Markus Grosskopf – bas
 • Daniel Löble – drums

Links: