Hell:on – Scythian Stamm

Wat krijg je als je Septicflesh stript van zijn orkestrale saus en daarvoor in de plaats het inent met het mystieke, exotische DNA van Nile met een snuf van de deathmetalinvloeden van Behemoth? Scythian Stamm van Hell:on (uitspreken als ‘hellion’) geeft mij hierop het antwoord. Hoewel ik nog niet geheel vertrouwd ben met de rest van oeuvre van deze Oekraïners, waren collega’s Kris en Bart gematigd enthousiast over het voorgaande werk en werd opgemerkt dat de band zijn sound steeds wijzigt, maar dat het zich ook duidelijk moest herpakken na Once Upon A Chaos… uit 2015. Vijf jaar later is de in 2005 opgerichte band terug met zijn zesde langspeler en waar de band in het verleden potentie leek te tonen, komt het er hier toch wel echt helemaal uit!


Scythian Stamm knalt namelijk vanaf de opening en blijft boeien tot de laatste noot. De nummers kenmerken zich dankzij esoterische en mystieke sferen met invloeden uit de oriëntaalse wereld, dit dankzij het gebruik van de sitar en percussie. Een toevoeging die overigens redelijk subtiel en zonder te veel overkill wordt benut. Een korte zoektocht op YouTube toont dat Andreas Kisser van Sepultura de voorganger van dit album nog van een gastbijdrage voorzag en een cover van Territory door Hell:on geeft ook een logische inzage in de invloed van de Brazilianen op het Oekraïense vijftal. Dat nummer met Andreas was trouwens Salvation In Death en begaf zich juist meer richting de thrash/death. Wat opvalt hieraan is namelijk dat de thrashcomponent op Scythian Stamm nauwelijks nog hoorbaar is. De band is anno 2020 echt veel meer een melodische deathmetalband met dus die sterke oriëntaalse invloeden (zoals het dit keer ook aan ons ‘’verkocht’’ werd overigens). Hoewel de bandbezetting sinds 2007 ongewijzigd is gebleven, wist de band zich dus dan toch weer opnieuw uit te vinden. En dit keer is het goed raak!


Luister maar mee naar Spreading Chaos, dat in de intro nog wat doet denken aan de opening van Testament’s album The Formation Of Damnation. Vervolgens beukt het volop, wordt er wild gesoleerd en komen tot slot de sitar en percussie nog extra sfeer aanbrengen om uiteindelijk te eindigen met een dondersgeile outro. De nummers volgen soms misschien wat dezelfde formule maar stuk voor stuk zijn ze op geslaagde wijze uitgevoerd: meeslepend van karakter, sterk uiteengezet en strak gespeeld. Op een nummer als The Architect’s Temple wordt het tempo wat omlaag geschroefd en krijg ik er een licht Bolt Thrower-gevoel bij terug. Afijn, Scythian Stamm is de hergeboorte van Hell:on. Ga dit beluisteren en check ook vooral de songteksten erbij. Dit is alles behalve halfbakken spul! En die fraaie albumcover mag er ook zijn. Uitstekend herpakt, wat mij betreft!

Score:

85/100

Label:

Hell Serpent Music, 2020

Tracklisting:

 1. Spreading Chaos
 2. The Architect’s Temple
 3. Ashes Of The Gods
 4. Under The Protection From Beyond
 5. Movement Of The Godless
 6. The Denial Of Death
 7. B.S.B.
 8. Whispers Of The Past Yet To Come
 9. Roaring Silence
 10. My Testament

Line-up:

 • Olexandr Bayev – Vocalen
 • Anton ‘Tony Alien’ Vorozhtsov – Gitaar
 • Alexey ‘Hellion’ Pasko – Gitaar
 • Olexander ‘Slayer’ Sitalo – Bas
 • Oleg ‘Leshiy’ Talanov – Drums

Links: