Hellige – Camino De Agua

Dit Hellige zou een duo zijn dat meer dan tien jaar stil gelegen heeft. Deze twee Argentijnen komen met Camino De Agua met een volwaardig album, een album bestaande uit zes nummers. Hellige brengt de kunst van het avantgardistische en het diep dreunende samen in een black/doomwerkstuk met drone-elementen. Dying Sun Records uit Nederland brengt de plaat uit in een gelimiteerde digipack versie. Reeds eerder besprak ik Zuid-Amerikaans blackmetalgeweld, denk maar terug aan het Chileense Selbst. Hun  Relatos De Angustia kan je gerust voor of na dit werkstuk van Hellige beluisteren. De platenboer haalt ook nog Deathspell Omega en Blut Aus Nord als inspiratiebronnen aan.

Wat wel is, Hellige neemt uitgesproken zijn tijd om je met hun muziek vertrouwd te maken. Het over vijftien minuten uitgesponnen openingsnummer Las Urnas Basálticas, opent met impressionant Gregoriaans aanvoelend gezang doch ontbolstert zich al snel in een goed doordacht en tot in detail uitgewerkt avantgardistisch werkstuk. Opvallend in dit nummer is het tergende trage tempo waarmee de beide heren werken. Bij momenten creëert dit op zich al enig ongemak en dan heb je nog niet eens kennisgemaakt met alle riffs en thema’s.

Interludio, een erg kort Middeleeuws aanvoelend instrumentaaltje, is de ideale brug naar Plata. Een arsenaal aan slepende, getokkelde, bijtende riffs krijg je in de eerste minuten te verwerken. Het doet wat denken aan de Franse school. Met enige moeite wordt de snelheid lichtjes opgedreven nochtans is het niet erg veel. Het zijn de sleurende drumpartijen die hier wat de aandacht opeisen. Vergeet ook de treurende gitaren niet de nodige tijd te gunnen. Bijzonder boeiend hoe dit duo het geheel tot leven laat komen, rond minuut zes trekken ze zelfs alle registers open en vergasten je op een blastparade. Enige vocale bijdragen zijn dan wel weer ver te zoeken op dit nummer. Bijzonder. Huest is een korzelig, abrasief drie minuten durend werkstuk, waarop de getormenteerde vocalen gelukkig wel weer terug zijn. Vestigio, het afsluitende zesde nummer, start op zompige wijze en trekt je vervolgens heel kenmerkend het bruisende water in.

Toch de moeite waard om één van de 300 digipackversies van dit album aan je collectie toe te voegen. Als de bliksem of als het wassende water naar de Bandcamppagina van de band dan wel naar deze van de platenbaas. Het zal je niet berouwen.

Score:

80/100

Label:

Dying Sun records, 2022

Tracklisting:

  1. Las urnas basálticas
  2. Interludio
  3. Plata
  4. Hueste
  5. Vestigio

Line-up:

  • Onbekend

Links: