Hellevate – The Purpose is Cruelty

De Amerikaanse band Hellevate bestaat ruim tien jaar en heeft twee langspelers en een EP achter zijn naam staan. Met The Purpose is Cruelty verdubbelt de band het aantal EP’s in een klap. Een vijftal nummers hebben samen een totale speelduur van dik zesentwintig minuten.  Een gemiddelde speelduur van iets meer dan vijf minuten per stuk dus, wat een mooie lengte is wat mij betreft.

Hellevate combineert het beste van de thrash gemaakt door een band als Overkill met die van een Exodus. Snelle maar stevig beukende thrash dus die mede door de eindproductie makkelijk in het gehoor ligt. Waar diezelfde productie naar mijn mening de mist in gaat, is de manier waarop de drums in de mix staan. Deze staan namelijk te veel op de voorgrond terwijl ze net vaak een redelijk eentonige beuk laten horen. Gelukkig is dit tijdens de gitaarsolo’s minder het geval maar nondedju, het lijkt bijna alsof Lars Ulrich achter de knoppen heeft gezeten.

Lukt het je om over de drums heen te luisteren, dan klinkt het allemaal best oké, maar het kost eigenlijk te veel moeite voor wat het uiteindelijk opbrengt: thrash zoals we het al wel vaker gehoord hebben. Dat is niet zo erg, maar dan moet de uitvoering wel gewoon dik in orde zijn. Hellevate heeft mij met The Purpose is Cruelty (nog) niet genoeg weten te overtuigen. Potentie is hoorbaar, goede productie nog niet.

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

  1. The Purpose is Cruelty
  2. Dagon
  3. Buried Under Mistakes
  4. Die or Be Killed
  5. (No) Further Action is Required

Line-up:

  • Robert Browne – Zang
  • Joshua Cole – Gitaar
  • Dan Whitmer – Gitaar
  • Zack Burke – Bas
  • RJ Whitmer – Drums

Links: