Hell – Human Remains

Hell – Human Remains
Nuclear Blast, 2011

Het beeld dat de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch over de lotgevallen van de mensheid op aarde in het algemeen en in het hiernamaals in het bijzonder heeft geschetst is van grote invloed geweest op de manier waarop wij ons een beeld vormen van hemel of hel. Bosch’ beeld van de hel was er een van een oord waar heksen, demonen en misvormde mensen zich bezig hielden met zondige zaken. Hieruit valt niet te ontsnappen en de aanwezigen worden voortdurend blootgesteld aan fysieke en mentale pijn. Dit beeld moet haast wel de voornaamste bron van inspiratie geweest van het Britse Hell dat na een kleine dertig jaar na oprichting zijn eerste volwaardige studioplaat op de mensheid loslaat. Eind jaren ’80 is de band bij gebrek aan platencontract en indirect dus ook erkenning teleurgesteld uiteen gegaan zonder ooit maar één plaat uit te brengen. Voor meer achtergronden hierover kan je terecht op de homepage van de band. Het is mede dankzij fan van de band, maar vooral erkend metalproducer, Andy Sneap dat Human Remains het levenslicht ziet.

Human Remains is opgebouwd uit nummers die eerder verschenen op demo’s die de band in het begin van de carrière uitbracht. Deze demo’s zijn mij niet bekend, maar ik moet zeggen dat de platenmaatschappijen in het verleden hebben moeten zitten slapen. Het complexe materiaal van Hell heeft een eigen gezicht en de songs zijn overwegend sterk. De basis is metal zoals die destijds door bands als Saxon, Judas Priest en legio andere bands gemaakt werd. Maar dat is slechts de basis, want in tegenstelling tot hun tijdgenoten mét platencontract voegt Hell een behoorlijke dosis duistere, symfonische elementen toe aan de complexere nummers die geregeld rond de tien minuten klokken. Mooi voorbeeld hiervan is het bombastische The Devils Deadly Weapon waar een grote rol is weggelegd voor de toetsen.

Andere meer epische nummers op Human Remains worden afgewisseld met bondige rockers waardoor de plaat in evenwicht blijft. Zanger David Bower haalt op Human Remains alles uit de kast met zijn hysterische krijs om het geheel een sinister tintje mee te geven. David is acteur van beroep wat op bepaalde momenten nadrukkelijk naar voren komt. Let maar eens op de wijze waarop hij articuleert en bepaalde stukken tekst uitspreekt. De luisteraar wordt met Human Remains meegenomen op een middeleeuwse tocht langs menselijke angsten, wereldse en vooral occulte zaken. Kindergehuil, vrouwengejammer, hoefgetrappel, referenties aan pestepidemieën in combinatie met de uitbundige heavy metal overladen met een snerpende zangstem roepen helse beelden op uit ver vervlogen tijden. Actueel, of juist van alle tijden, wordt het in het gierende Save Us From Those Who Should Save Us waarin Hell een pijnlijk onderwerp aansnijdt.

We mogen Sneap danken voor zijn rol in het totstandbrengen van het tweede leven van Hell. Ook is hem dank verschuldigd voor het feit dat hij zich op het productionele vlak heeft ingehouden waardoor de unieke muziek van Hell op de voorgrond staat. Human Remains bewijst dat deze band zijn tijd ver vooruit was. Muziek voor fijnproevers!

Tracklisting:
cover Hell 200 200

 1. Overture Themes From Deathsquad
 2. On Earth As It Is In Hell
 3. Plague and Fyre
 4. The Oppressors
 5. Blasphemy And The Master
 6. Let Battle Commence
 7. The Devils Deadly Weapon
 8. The Quest
 9. Macbeth
 10. Save Us From Those Who Should Save Us
 11. No Martyrs Cage

Line-up:

 • David Bower – zang
 • Kev Bower – gitaar, toetsen
 • Andy Sneap – gitaar
 • Tony Speakman – bas
 • Tim Bowler – drums

Links: