Hell and High Water – Neon Globe

Hell and High Water is een nieuwe indie/alternative rockgroep uit Hamburg, Duitsland. De band heeft duidelijk een goede naam weten te kiezen, want die spreekt me erg aan. Zo erg zelfs dat ik begin te fantaseren over de mogelijke pareltjes die in dit debuut verstopt zitten, zonder de band eerder gehoord te hebben. Het is me duidelijk, ik moet dit luisteren.

Ik zet de promo op en hoor 2-8-6 struikelend beginnen met een trager wordend tomstuk. Dit is vrij verwarrend maar doet de oren spitsen. Alleen had de band net het tegenovergestelde moeten doen, want zodra de zwakke zang invalt verliest Hell and High Water me. Denk aan een John Mascis (Dinosaur Jr.) met minder korrel en toonvastheid. Ook het lelijke nasale van voorgenoemde bezit zanger Matthias Schwettman. De zangmelodieën doen verder denken aan Interpol en Placebo en zijn, in tegenstelling tot de voorbeelden, veel minder memorabel. De rest van de instrumentatie is vrij standaard voor het genre en bestaat hoofdzakelijk uit power chords en mineur akkoorden, een baslijn die de grondnoten meeneemt en drums die basisbeats in 4/4 produceren. Hier is op zich niets mis mee, maar zo wordt het wel erg moeilijk om me enthousiast te krijgen. Wel, en dat moet ik nageven, vind ik de productie goed passen bij de stijl van de groep. Deze is niet te sterk opgepoetst en dat werkt goed met de fuzz van de gitaar. Het geheel kan me echter niet overtuigen.

Al van het eerste nummer weet de band me niet te grijpen en er is ook geen enkel nummer dat het tij doet keren op deze plaat. Neon Globe is in dat opzicht zeer consistent. Voor de rest is deze promo bij het verkeerde tijdschrift beland, denk ik. Het gepresenteerde werk heeft niets met metal of zelfs stevige rock te maken en laat me sterk op mijn honger zitten. Impulsieve beslissingen zijn niet altijd de beste.

Score:

40/100

Label:

Barhill Records, 2018

Tracklisting:

 1. 2-8-6
 2. Head in The Clouds
 3. While The Wise Man Smiles
 4. Walk On
 5. Rats
 6. An Invitation
 7. Neon Globe
 8. War
 9. Magnolia
 10. Grey Lines
 11. Sixteen

Line-up:

 • Matthias Schwetmann – gitaar, zang
 • Dennis Reher – drums
 • Kai Namslau – bas

Links: