Hela – Death May Die

Het Nederlandse label Lay Bare Recordings is een bescheiden label, dat kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en probeert met elke release er iets bijzonders van te maken. Zo ook met de Spaanse doomformatie Hela, afkomstig uit de omgeving van Elche en Alicante. Met Death May Die is de band toe aan het tweede studioalbum, maar het eerste met de huidige zangeres, Mireia Porto.

Tijdens het openingsnummer The Gateway is van een zangeres nog niets te merken. Een log en langzaam instrumentaaltje van drie minuten, met wat gegrom en gefluister op de achtergrond. Met Mother of Monsters (is dit autobiografisch?) komt daar verandering in en blijkt wat een krachtige en veelzijdige strot Mireia heeft. Dat is dan ook een groot pluspunt van dit album. Minpunt is het nadrukkelijke geschurk met proggy elementen, waardoor sommige nummers instrumentaal, vooral in het begin, wel erg druk zijn. De kunst van het weglaten, oftewel minder is meer, is nog niet bij Hela doorgedrongen.

Death May Die is een niet typisch doom-album geworden. Wel interessant, maar eerst luisteren voor aanschaf is wel aan te bevelen. Liefhebbers van bijzonder vinyl moeten er snel bij zijn. De eerste 250 handgenummerde exemplaren zijn gekleurd en gesplatterd. Daarna zul je het moeten doen met een gewone LP of een digitale versie.

Score:

74/100

Label:

Lay Bare Recordings, 2017

Tracklisting:

  1. The Gateway
  2. Mother of Monsters
  3. Touched by Evil
  4. Dark Passenger
  5. Repulsion
  6. Bodies in Hell

Line-up:

  • Mireia Port – Zang, Gitaar
  • Julián Velasco – Guitaar
  • Tano Giménez – Bas
  • Miquel Fernández – Drums

Links: