Heksebrann – Spiritual Descending

Melodieuze black/thrash is het handelsmerk van Heksebrann. Zware deuntjes om met uw hoofd te schudden en bier te drinken, zegt de band zelf. Inderdaad, dit is het type dronkemans thrash met ruige vocalen dat zich prima leent voor ‘easy listening’. Heksebrann is een Noors woord, maar deze band is Duits. Kvelertak maakte ooit een liedje met dezelfde naam. Deze jonge apen doen totaal geen moeite om hun belangrijkste inspiratiebron te verbergen. Zelfs in het artwork is de typerende art nouveau doorgedrongen. Spiritual Descending volgt een demo EP op en het is daarmee het eerste serieuze werk van deze band.

Het album heeft een beetje teveel bas in de mix, maar is verder een aangename luisterervaring. De band zet dikke breakdowns in, en melodieuze ontknopingen, waarin de leads er dik bovenop liggen. De zanger klinkt als een punkzanger met een vrij hese roep en een rokersrandje. Op ruige wijze gorgelt hij zich door de blastbeats en thrashepisodes heen. Een van de hoogtepunten is de hardcore punkdrum op Endless Return, waar in het refrein de kick even wordt ingehouden. Een korte fill, en het gevolg is een keiharde headbangpassage, met een diepe basslag onder de passende gitaarsolo. Vocaal wordt lekker op toon gegrunt wat extra nadruk legt op de ontknopende stukjes. Applaus voor deze harde rock ‘n roller! De andere nummers zijn wat minder memorabel, maar desondanks liggen de liedjes met een vrij standaard songwriting prima in het gehoor.

Dit is een debuut, en eentje die liefhebbers van bier drinken en headbangen zal aanspreken. Je moet ergens beginnen als band, en dit is een begin dat laat horen dat de band duidelijk het concept begrijpt. Verzin een leuke lead, grunt eroverheen en punkdrum de cymbalen naar de Filistijnen. Harmoniseer af en toe lekker met de basgitaar, en schud uw haar van boven naar beneden. Als de band nog iets meer werk maakt van de melodieën en opbouw gaat het volgende album boven de 80 punten uitkomen. Nog iets meer schrappen dus, en wellicht nog een leuke afwisseling in de vorm van dubbele vocalen, een gek effectje of een keyboarddeuntje erin gooien voor een blijvend resultaat. De productie kan ook nog een stuk dynamischer, om meer spanning op te bouwen.

Maar genoeg geklaagd, dit is namelijk een leuk debuut en de mannen mogen best tevreden zijn met het resultaat. Luistertips: Endless Return, Fell For Darker Ways.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Well of Creation
 2. Fell for Darker Ways
 3. Storm of Fury
 4. Spiritual Descending
 5. Walpurgisnacht
 6. Endless Return
 7. A Witch Promised Truth
 8. Forever Wild
 9. Ignite the Fire

Line-up:

 • Mario – Basgitaar
 • Marko – Drums
 • Julius – Gitaar, vocalen

Links: