Heirs Of Isildur – Heirs Of Isildur vs Tales From Nocturnia

Ik weet niet zoveel van de Verenigde Staten. Wat me alleen wel opvalt is dat je in films vaak typisch Amerikaanse groepjes tegenkomt. De ‘jocks’, ‘cheerleaders’ en ‘nerds’ bijvoorbeeld. Vervolgens moet je die subcultuur met alles wat je hebt omarmen. Je mag alleen ‘nerd’ zijn als je Pokémonkaarten verzamelt en stripboeken leest. Op Heirs of Isildur probeert Matt Knowles al die stereotypische, maar schijnbaar ook werkelijke interesses te verenigen. Steampunk stripboeken, Lord of the Rings en folky/epische death metal met industrial invloeden in dit geval. Ik ben geen Amerikanist, socioloog of antropoloog dus vergeef me als het verhaal hierboven niet klopt.

De drummer is een computer. Matt Knowles (geen familie van Beyoncé waarschijnlijk) bedient de gitaar, stem en keyboards. Qua referenties is het Nokturnal Mortuum, Cradle of Filth en Trollfest. Hij was muziek aan het maken voor zowel Heirs of Isildur als voor Tales From Nocturnia, en besloot die twee te verenigen op een album. Dat is wat ik begrijp, maar e.e.a. is nogal onduidelijk omschreven.

 

Heirs of Isildur vs. Tales From Nocturnia begint wel aardig met een dungeon synth keyboard. Dubbele vocalen zorgen voor een vrij divers gezicht. De productie is wat ongebruikelijk, met nogal veel heldere tonen die er bovenuit springen. De gitaren klinken dan weer alsof ze op een basversterker zijn opgenomen terwijl in de drums duidelijk de helderheid van computerdrums doorklinkt. Apart maar het is wel onderscheidend. Het tweede nummer is ook best interessant, vooral de solo weet indruk te maken. Daarna hakt de verveling er al gauw in. Zeker omdat de vocale variatie niet meer echt terugkomt en de riffs een stuk saaier zijn, en de muziek minder weten te dragen. Nightmare Scenario is nog een vreemde eend in de bijt met industriële drums en orgelfluitjes. Wat daarna volgt is niet echt anders. Het tekstuele concept zal anders zijn, maar als je de strip niet kent en de vocalen niet kan verstaan gaat dat aan je voorbij. Muzikaal zit er weinig verandering in. Het is wel vermakelijk, maar van je stoel vallen is er echt niet bij.

Waar het album sterk begon werd het al gauw een herhaling van zetten. De vocalen worden al gauw eentonig. Heirs Of Isildur vs Tales From Nocturnia is een wat vreemd album met een ongebruikelijke productie en aparte vocalen. Het is alleen jammer dat Heirs of Isildur een niet meer dan gemiddelde indruk achterlaat doordat alle liedjes op elkaar gaan lijken. Liefhebbers van Tales of Nocturnia kunnen het met een extra inhoudelijke dimensie luisteren. Daar wordt het wellicht nog net iets leuker van. Mocht je dus een typische nerd zijn dan kan je een poging wagen voor enig vermaak, anders valt hier niet zoveel te zien.

Score:

72/100

Label:

Insymmetry Creations LLC, 2021

Tracklisting:

 1. The Perilous Prospects of Shadow’s Haven
 2. The Perilous Prospects of the Portals
 3. The Perilous Prospects of the Timekeeper
 4. A Matter of Conscience
 5. Nightmare Scenario
 6. A Kingdom In Shambles
 7. Something Sinister This Way Comes
 8. Into The Wilderness
 9. Welcome to the Dragon’s Lair
 10. Kindred Spirits

Line-up:

 • Matt Knowles – Muziek

Links: