Heir Corpse One – Caribbean Frights

De vakantieperiode is weer voorbij! Sommige bands zijn de festivalweides langs getrokken, andere bands hebben nieuw materiaal opgenomen en weer andere hebben van deze tijd gebruik gemaakt om ook even rustig te ontspannen. Zo ook de Zweedse death metal zombies van Heir Corpse One. Zij hebben hun vliegtuigje uit de plomp getrokken waar ze tijdens hun vlucht Fly The Fiendish Skies zijn neergestort en hebben koers gezet naar het gebied waar volgens de overleveringen de eerste zombies vandaan komen: de Caribbean. Met een noodlanding op het strand zijn ze daar op zoek gegaan naar rust, inspiratie (over bijvoorbeeld folklore, demonen, ondoden en de Cthulu mythologie) en natuurlijk… hersenen! Echt waar? 

Nee, natuurlijk niet! Het gaat hier over de tweede schijf Caribbean Frights van de band Heir Corpse One, onder leiding van de muzikale duizendpoot Rogga Johansson. En die verdoet zijn tijd niet met onzinnige dingen als vakantie, anders zou hij geen tientallen platen per jaar kunnen uitbrengen. De rest van de line-up is eveneens ongewijzigd ten opzichte van hun debuutalbum en ook de muziekstijl is ongewijzigd: lekker lompe death metal, vergelijkbaar met Entombed en Bloodbath. Niet supersnel, niet ongelofelijk ingewikkeld maar fijn ronkende doorstampers met hier en daar heerlijk zompige sleep stukken. De gutturale rochels van zombie Johansson klinken mooi smerig, alsof zijn rottende ingewanden tussen zijn (in Speedo gehulde) benen bungelen. Ook de melodieuze gitaarsolo’s van Kjetil Lynghaug vallen positief op! Want dat valt zeker niet mee om te spelen met rigor mortis vingers vanuit een hangmat terwijl de koperen ploert in je ogen priemt. 

Minpunten? Tja, had ik het in de eerste alinea over een vakantie? Ik had het beter een lang weekend weg kunnen noemen. Want met slechts vijf nummers, die elk tussen de anderhalve en vier minuten klokken, dus met een totale speeltijd van net iets meer dan vijftien minuten, is het wat aan de korte kant, zelfs voor een death metal EP. Misschien zou Rogga zich wat meer moeten focussen op wat minder projecten. Van de andere kant moet die man dat natuurlijk helemaal zelf weten. Ik had in elk geval graag wat meer nummers gehoord aangezien ik Heir Corpse One wel één van zijn leukste projecten vind. En eigenlijk is het ook gewoon een compliment dat een plaat te kort lijkt. 

Dus hopelijk krijgen onze grafpiloten hun vehikel snel weer vlucht klaar en stijgen ze weer op naar een nieuwe plek voor de inspiratie van een volgend, hopelijk compleet album. Waar de reis heen zal gaan? Geen idee, maar ik heb het vermoeden dat dat af zal hangen hoe lang de pruttelende propellers het deze keer volhouden voor het hele gezelschap weer ergens neer stort… 

Label:

Obelisk Polaris Productions, 2022

Tracklisting:

1. The Wraith
2. Blood in the Shade
3. Dwellers beneath the Sand
4. Thunderground
5. A South Sea Burial

Line-up:

  • Rogga Johansson – Zang, Gitaar
  • Kjetil Lynghaug – Gitaar
  • Peter Svensson – Bas
  • Marcus Rosenkvist – Drums

Links: