Hei’An – Imago

Hei’An. Een post-progressieve metalband uit Slovenië. Slovenië, dat kennen we enkel van het oppermachtige Neurotech (jaarlijst!), het vettige Vulvathrone en blackmetalband Srd. En van Melanija Knavs. Nu is er ook Hei’An. Ik neem even over uit de vertaalmachine: ‘Hei’An vermengt elementen uit verschillende genres en subgenres in zijn muziek, waaronder progressieve metal-achtige beats en ritmes, post-metal-achtige akkoordprogressies en ambient delen, black metalesque tremolo’s en blastbeats, metalcore-achtige refreinen en riffs en nog veel meer. Dat doen de bandleden terwijl ze hun eigen unieke sonische richting creëren en cultiveren, boordevol intimiteit en enorm klinkende segmenten, waarbij de emotionele waarde en impact van hun muziek boven alles wordt gesteld. De naam Hei’An is een pseudoniem voor zijn frontman, bandleider en songwriter Matic Blagonič, maar vertegenwoordigt ook de band als geheel, die wordt gevormd door Matevž Počič (gitaar), Peter Smrdel (bas) en Gaj Bostič (drums).’ Moet er nog meer gezegd worden?

Niet veel nee. Het klopt dat er gegenrehopt wordt aan de lopende band. Vaak klinkt deze band als een buffet van Finse melodoomdeath, van Riverside, en van gemoedelijke en bijna poppy post-rock/metal en gothic/dark metal uit Duits/Oostenrijkse contreien. Hei’An heeft een aantrekkelijke ‘look & feel’, die weerspiegeld wordt in de video’s en de fraaie digi die de band uitbracht via het onafhankelijke artiestenplatform SAOL. Deze Slovenen weten hoe je spanningsbogen maakt, hoe je een nummer van sfeer en intensiteit moet voorzien, hoe je met synths aan de slag moet gaan (ze krijgen ook even hulp van Joe Buras van Born of Osiris). Alles in het Engels, ook al bestaat er van het nummer In The Cold ook een Sloveense versie, met een clip, die je hier kan beluisteren. Persoonlijk vind ik dit nummer beter klinken, want er is geen spoor van accenten, wat van het Engels in de voornamelijk clean gezongen stukken niet altijd kan gezegd worden. Qua progressieve invalshoeken valt het trouwens allemaal wel mee, de jazzy drumritmes swingen voldoende en zorgen niet voor een verhakkelde flow.

Imago staat bol van de trauma’s en meedogenloze melancholie. Her en der wordt er nostalgisch teruggekeken op betere tijden. Her en der wordt er afscheid genomen, wordt er weeïg weggedroomd en probeert men even te ontsnappen aan de trieste realiteit vol pijn en onmacht. Hei’An zal daar zeker zieltjes mee weten te winnen en misschien ook internationale erkenning. De bank pakt het in ieder geval zeer professioneel aan. Het zal een kwestie zijn of de mix van stijlen voldoende zal aanslaan bij de gemiddelde metalhead. Afwachten.

Score:

75/100

Label:

SAOL, 2022

Tracklisting:

1. Semita Tenebrarum
2. Inferno
3. Embers
4. Can’t Get out of my Skin
5. Escape
6. Dreamer
7. In the Cold
8. Time to Go
9. Shut my Eyes
10. At the Break of Dawn
11. Noises
12. Imago
13. Ko Te Ni
14. Preteklost
15. Ne I Em Ve Besed

Line-up:

  • Matic Blagonič – Keel, gitaar
  • Matevž Počič – Gitaar
  • Peter Smrdel – Basgitaar
  • Gaj Bostič – Drums

Links: