Mother Bass – Mother Bass

Een frisse wind kwam onze richting uit vanuit Nijmegen. Mother Bass, een dame die alternatief rockend harde noten laat horen. We kregen eerder al wat te zien met de videoclip Silver Spoon (geregisseerd door Maurice Swinkels van onder meer Legion of the Damned). Mother Bass heeft schwung en teert op de muzikale achtergrond van zijn leden, die divers van aard is.

Het is heel wat om te ontleden. Wat doe je als je zowel jaren negentig grunge als heavy rock uit de jaren zeventig hoort? Wat vertel je de mensen als er zowel hitgevoeligheid als jazzy prog te horen valt? Dat het divers is, veronderstel ik. Mensen die zowel Jimmy Page als Chris Cornell adoreren zullen zich in ieder geval niet storen aan de wisselwerking jong/oud. Voor wie de focus legt op metal zal dit wellicht te licht uitvallen, maar wie zijn rock graag hard, swingend en jazzy krijgt zonder diepe bluesy grooves, die kan met Mother Bass aan de slag. Hou er wel rekening mee dat de nummers ondelig behoorlijk kunnen verschillen, dus luister de ganse plaat uit vooraleer je een oordeelt velt.

Ikzelf kan best genieten van de humeurige grunge-klanken in de stem van Daan Dekker (check even de videoclip ter bevestiging) en de tragere nummers op deze plaat, zeker die in de eerste helft, voor het wat meer proggy wordt. Als dat bij jou net andersom is dan zal me dat niet verrassen. En ja, de bas natuurlijk, de heerlijke bas die een centrale rol krijgt toebedeeld. Hoe anders dan anders vaak het geval is in eender welk rockgenre.

Score:

75/100

Label:

Freya Records, 2018

Tracklisting:

 1. Five Fifteen
 2. Silver Spoon
 3. Wolfman
 4. Grand Old Town
 5. Strangers Once
 6. Sceneries
 7. Roadside Epiphany
 8. The Mansion
 9. Fly
 10. Eventide

Line-Up:

 • Daan Dekker – zang
 • Friso Woudstra – gitaar
 • Roel van Erp – bas
 • Roy Veltien – drums

Links: