Heavyction – Hybrid Cognition

In de verdeellijst stond bij deze eerste EP tussen haakjes vermeld dat Dan Swanö de audiologische afwerking verricht heeft. Een manspersoon die het werk voor het uitkiezen heeft, dus als hij het al de moeite vond, moeten wij er toch ook even ons oor tegen leggen.

Frans zijn de heren en ze zeggen dat je hybride zowel in hun muziek als hun tekstuele thema moet zoeken. Te weten: death en thrash metal met industrial en machines die de wereld overnemen (Waar hebben we dat eerder gehoord? Ah juist, bij elke andere inspiratieloze metalband met neigingen naar industrial). Dat geven de heren vorm met poliritmische snaardrillingen en plotselinge, kwikzilveren soleerkettingen die daar minutenlang tussendoor glibberen.

Bij het eerste nummer dokkert de melodische drilboor door een symfonische sterrenhemel, in het tweede nummer treedt hier en daar een machine in werking. In datzelfde tweede nummer zit een paar keer een flits van een melodieuze grooveriff die op dubbele bas swingt. Veruit het beste van vele verschillende flarden. Verder zijn er nog wel enkele flitsen van hetzij melodieuze, hetzij synthetische schoonheid.

Meteen ook het probleem: het hangt compositorisch wat met haken en ogen aan elkaar, net als de veelal gegrolde of geschreeuwde zanglijnen die uit meer dan drie lagen bestaan. Tussen haakjes: het knalt en dendert als een dijk die opgeblazen wordt.

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

  1. K.U.MU.S.
  2. The Key
  3. Into Hiding (Amorphis-cover)

Line-up:

  • Amine Andalous O – Vocalen, Gitaar, Keyboard, Samples
  • Jean-Yves Chataux – Drums
  • Harknoia – Gitaar, Keyboards, Samples
  • Gregory Vimont – Basgitaar

Links: