Heaven’s Cry – Primal Power Addiction

Heaven’s Cry – Primal Power Addiction


De nieuwe CD van de progressieve rock/metal-band Heaven’s Cry is geen makkelijk plaatje. Vele malen na elkaar heb ik hun nieuwste werkje moeten draaien voor ik er enigszins grip op kreeg. Ondertussen draait het ding al een paar weken elke dag zijn rondjes en het blijft boeien. Het bewijst nog maar eens dat platen die je niet meteen vat, vaak ook na verloop van tijd de leukste platen blijken. Ik heb mijn mening over deze CD dan ook verschillende keren moeten aanpassen en nuanceren.


Zo dacht ik bijvoorbeeld na de eerste luisterbeurt dat zanger Sylvain Auclair toch niet zo’n speciale zanger was. Ondertussen ben ik de stijl van de man erg gaan waarderen en ontdek ik nog steeds nieuwe, pittige details in zijn zanglijnen. Hij zingt gevarieerd: soms breekbaar, soms erg krachtig, maar nooit over the top.


Ook vond ik de muziek in zijn geheel wat te druk in het begin. Vele luisterbeurten verder is het net die afwisseling en gelaagdheid die me aanspreekt. Er gebeurt immers zoveel in de nummers dat het nauwelijks bij te houden is, maar ondanks dat klinkt het nergens gekunsteld of fragmentarisch. En is dat niet de kunst van progressieve muziek?


Het gitaarwerk is origineel, zit volle subtiele verwijzingen naar de jaren 70 en wordt hier en daar op functionele wijze ondersteund door een akoestische gitaar. Af en toe hoor je wat Arabische melodieën voorbij waaien, maar nergens voelt het aan als gimmick. De ritmesectie vrij onrustig, maar tegelijkertijd ook speels en experimenteel (een beetje zoals op ‘Burn the Sun’ van ARK).


Dit alles zorgt ervoor dat de nummers vol verrassingen zitten, wat enerzijds spannend, maar zoals eerder gezegd, ook redelijk ontoegankelijk is. De brede waaier van sferen zorgt immers voor een erg onvoorspelbare lijn waarbij spanningen zorgvuldig worden op –en afgebouwd. Gelukkig heeft men er aangedacht om sporadisch een momentje in te lassen waar men heerlijk voluit gaat of net vredevol ademhaalt.
Tracklisting:

1. 2K awe tick

2. Masterdom’s profit

3. A new paradigm

4. Divisions

5. A higher moral ground

6. Komma

7. Remembrance

8. One of twentyfour

9. Waves

10. The inner stream remains

11. Beds are burning