Head With Wings – Comfort In Illusion

Zin om nieuwe prog te ontdekken? Head With Wings uit Connecticut, VSA, maakt gelaagde kunstzinnige muziek met een sterk verhalend element. Dat het verhalende aspect serieus wordt genomen bewijst het bijgevoegde epistel in de perskit. Zucht. Luister naar progressieve muziek zeggen ze, dat is lekker gevarieerd en daar moet je soms heel hard je best voor doen om het te leren waarderen. Tof zeg! De EP Comfort in Illusion volgt het debuutalbum From Worry To Shame uit 2018 op.

Of Uncertainty opent met een lieflijke en dromerige instrumentatie. De band komt meteen ter zake en iedereen is van de eerste seconde aanwezig, hetzij ingetogen. Eén seconde later trekt de zang de rode draad door het verhaal en verheft het nummer meteen naar een topniveau. De zanglijn en expressie in de stem is van het kaliber Steven Wilson of Maynard. Voeg daar dan nog eens een vibrato à la Jeff Buckley aan toe – ook in de kopstem! – en de superlatieven houden niet op. Ik hang aan je lippen. Klasse.

Een bijkomend effect op Of Uncertainty is dat in de eerste twee seconden je aandacht eerst naar de schitterende cymbalen gaat, dan naar de kabbelende gitaarmelodie en terwijl je daar nog volledig mee bezig bent neemt de zang je uit het niets bij je nekvel en lanceert je in een astrale projectie. Dit is liefde op het eerste zicht uitgedrukt in onzichtbare golven, Comfort in Illusion. In het midden neemt het nummer een drukker arrangement aan om tot een voller hoofdthema te komen en spannend uit te kabbelen tot minuut zeven. Als een minnaar die je lieflijk streelt en bezweert maar ook met een prikklok werkt. Het vertrek komt aan en ik blijf verstild achter.

Contemplating the Loop is compacter en minder beklijvend, maar heeft een paar verrassende akkoordwissels en de gitaar is hier magistraal mooi. Ook het smaakvolle cymbaalwerk ondersteunt de gitaar perfect. In a House Without Clocks begint met een sample en witte ruis met galmende, snijdende gitaren op de achtergrond die me aan Opeth doen denken. Verder zit er nog een zeer creatief staccatospel in het refrein met een paar belachelijk mooie harmonieën.

U leest het, muzikaliteit ten top op deze EP. Het is echt de moeite om een kwartiertje van je tijd hierin te steken. Tijd om ook ouder materiaal eens onder de loep te nemen.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Of Uncertainty
  2. Contemplating the Loop
  3. In a House Without Clocks

Line-up:

  • Andrew Testa – Drums
  • Brendan Cousino – Gitaar
  • Steve Hill – Bas
  • Mike Short – Gitaar
  • Joshua Corum – Zang

Links: