Hazzerd – Delirium

Wie bekend is met de serie South Park weet dat Canada pure trash produceert in de vorm van The Queef Sisters. Een serie in een serie over twee zussen die niks anders doen dan kutscheten laten in andermans gezicht. Gelukkig biedt het land ook echte Thrash. De uit Calgary afkomstige band Hazzerd thrasht al sinds 2013 door Canada en komt nu ‘pas’ met hun tweede plaat, Delirium. Hun eerste EP, Victimize the Innocent, buiten beschouwing gelaten: daar zijn er officieel maar dertien van uitgebracht.
De band is opgericht door de, toen nog tieners, Dylan Westendorp op drums en zang en Brendan Malycky op gitaar. Beiden waren destijds geïnspireerd door bands als Exodus, Overkill, Anthrax en Metallica. Intussen is de band twee keer van naam veranderd, zijn er acht bandleden bijgekomen en zes vertrokken. Vaak door onhandige of lullige omstandigheden.

Hazzerd maakt oerdegelijke jaren ’80 thrash metal zoals al te horen was op hun eerste plaat Misleading Evil. Met Delirium wordt deze trend voortgezet.

Hazzerd bandfoto

Voor Delirium zegt de band in een interview geïnspireerd te zijn door Megadeath’s Rust in Peace vanwege het snelle en strakke drumwerk van Nick Menza en de teksten van Dave Mustaine. Het album Mind’s Eye van Vinnie Moore was een inspiratiebron vanwege het nauwkeurige gitaarspel, Piece of Mind van Iron Maiden vanwege de gitaarriffs. Saillant detail is dat ze het nummer The Trooper pas hebben leren kennen in het uit 2006 afkomstige computerspel Guitar Hero II. Tenslotte de enige plaat uit deze eeuw TyranexDeathroll was in zijn geheel een bron van inspiratie.

Al deze invloeden hoor je goed terug in Delirium. Het album kent tien nummers, waarvan twee instrumentaal en opent met een strakke vingersolo op de gitaar in Sacrifice them (in the name of God). Dit nummer is de perfecte opener voor een goede thrashmetalplaat. Het tweede nummer, A Tormented Reality, beukt er meteen in met vette riffs, gitaarsolo’s en goed uptempo drumwerk door drummer en zanger Dylan Westendorp. Denk een beetje aan de party thrash van Anthrax gecombineerd met het serieuzere werk van Overkill. Dit gaat zo twee nummers door tot Call of the Void: het eerste instrumentale nummer dat meer naar heavy metal neigt en met zes minuten wat aan de lange kant is. Gelukkig komt daarna Dead in the Shed. Het nummer deed mij met een glimlach op het gezicht denken aan Bonded by Blood van Exodus. Hierna volgt nog Illuminated Truth. Dit nummer is wat langzamer en gaat weer iets meer richting de heavy metal. Waking the Nightmare en The Decline lijken qua opbouw en structuur wat op elkaar: ze beginnen rustig en bouwen langzaam op tot snelle thrashummers. De plaat eindigt met het tweede instrumentale nummer, The End (outro).

Delirium heeft alle ingrediënten voor een heerlijke thrashplaat waar de bovengenoemde invloeden goed hoorbaar zijn. Het enige minpunt is dat het album in zijn geheel wat lang aanvoelt en niet van begin tot eind blijft boeien.

Score:

80/100

Label:

M-Theory Audio, 2020

Tracklisting:

 1. Sacrifice Them (In the Name of God)
 2. A Tormented Reality
 3. Sanctuary For The Mad
 4. Victim of a Desperate Mind
 5. Call of the Void
 6. Dead in the Shed
 7. Illuminated Truth
 8. Waking Nightmare
 9. The Decline
 10. The End (Outro)

Line-up:

 • Toryin Schadlich – Gitaar
 • Dylan Westendorp – Drum, zang
 • David Sprague – Basgitaar
 • Brendan Malycky – Gitaar

Links: