Häxkapell – Eldhymner

Uit Zweden komt dit Häxkapell en op hun debuutplaat, die uitkomt via het eveneens Zweedse Nordvis, staat het thema vuur centraal. Eldhymner heet deze plaat en is de opvolger van de drie-track-demo Om Sanningen, uit 2016. Oraklet, de bezieler van de band, werkt al sinds 2015 aan de weg en heeft nu in JM en IPU twee trawanten gevonden die hem muzikaal bijstaan. Bijzonder element zijn de teksten. Volgens de meegeleverde biografie komen deze erg vaak tot stand via psychografie, automatisch schrijven… Tja, boeiend, doch niet direct iets waar ik me verder in ga verdiepen, mede ook gezien het feit dat alles lekker in het Zweeds werd neergepend. De muziek die de heren produceren is dan weer niet erg speciaal of afwijkend. Gewoon een bakje Zweedse black metal zoals we deze al kennen. Wel zijn er wat andere dynamieken voelbaar door het gebruik van de viool. En laat net dat wat eigen kleur geven aan de composities.

Waar Kallet nog een te typische intro is en Tomhetens Lågor een degelijk maar weinig spannend blackmetalnummer geworden is, krijg je met Eldskapt, per direct, een stevige melodische knaller te horen. Het hoofdthema is om duimen en vingers bij af te likken en wanneer dan de viool meespeelt, krijg je toch echt wel het idee dat dit, Häxkapell, zijn persoonlijke karakteristieken geeft. De heren hebben over de integratie van dit instrument, in hun black metal, erg goed nagedacht. Häxkapell levert zelfs erg deftig soleerwerk af, luister maar eens naar de laatste maten van Askans Drottning. Het hele muzikale gebeuren geeft soms het idee dat Marduk en Dissection in één repetitiehok hebben gezeten. Erg lekker ook hoe een beuker als Solraviner wordt uitgevoerd. Een rasperig, korrelig stemgeluid en een lekkere, licht kletterende bas. Soms heb je niet direct meer nodig.


Aangename debuutplaat. Vooral de viool is op bepaalde plekken erg verrassend ingepast.  Voor zij die typisch Zweedse black metal wel weten te pruimen, maar nu en dan ook graag een andere jas aantrekken.

Score:

80/100

Label:

Nordvis, 2021

Tracklisting:

 1. Kallet
 2. Tomhetens Lågor
 3. Eldskapt
 4. Askans Drottning
 5. Ur Malströmmens Famn
 6. Solraviner
 7. Häxkapellet
 8. Sanningen

Line-up:

 • Oraklet – Zang, gitaar, keyboard
 • JM – Drum
 • IPU – Viool

Links: