Hautakammio – Pimeyden Valtakunta

Hautakammio – Pimeyden Valtakunta
Immortal Frost Productions, 2015

Een nieuwe release van het Belgische Immortal Frost Productions en we treffen dit keer geen onbekenden. Hautakammio komt uit Finland en heeft wat leden uit Azaghal, Oath en Kalmankantaja. Het debuut besprak collega Bart destijds en die kon zich er wel in vinden. Ik kan me eveneens vinden in deze opvolger. Voor de liefhebbers van de Finse taal: ‘Pimeyden Valtakunta’ betekent zoveel als ‘het rijk der duisternis’.

Niet enkel de titel van de plaat klinkt lekker grimmig, ook dit materiaal is van degelijke Scandinavische kwaliteit. Deze Finnen presenteren hun ondergrondse sound ook op de juiste wijze met nonstop rammelende drums die genoeg afwisseling vertonen en met een zanger die dit alles op ijskoude wijze een plek geeft. Naast die ruwe klank weerklinkt ook een typisch Finse melancholische diepgang met koude melodieën. Rauwe metal met Finse melodie à la Horna, maar ook zeker met een oude Darkthrone-ziel op bepaalde momenten.

Even wat luisterbeurten geven om te wennen aan de vrij doffe sound van deze plaat en dan wordt het ook duidelijk dat dit type Finse black enkel klinkt met dit geluid. Het contrast van de diepgaande melodieën en ondergrondse sound komt uitstekend naar boven op plaat nummer twee. Luistertips: Kadotuksen Reunalla en Rituaali.

Tracklisting:

Hautakammio – Pimeyden Valtakunta

 1. Minä, Tuhoaja
 2. Kohti Kuolemaa
 3. Kadotuksen Reunalla
 4. Neitsyt Maria Itkee Verta
 5. Golgata
 6. Rituaali

Line-up:

 • Grim666 – Bas, gitaar
 • Lima – Drums
 • R. – Gitaar
 • Nagh – Zang
 • Ruho – Gitaar

Links: