Haunted – Dayburner

Dat het uit Sicilië afkomstige Haunted vooralsnog vergeleken zal worden met het Amerikaanse Windhand heeft de band natuurlijk geheel aan haar zelf te danken. Het titelloze debuut uit 2016 was een grote verering aan die band. Maar stiekem was het toch wel een leuk album. Twee jaar later is het nu tijd voor de opvolger Dayburner.

Openingsnummer Mourning Sun gaat op dezelfde voet verder als waar het debuutalbum stopte, maar daarna blijkt dat Haunted toch een eigen draai aan de laaggestemde doom aan het geven is. De riffs worden niet meer zo lang aangehouden en er komt meer variatie in. Zo kent Waterdawn behoorlijk opzwepend drumwerk, zonder dat het nu opeens een snel nummer wordt overigens. Bij Orphic krijgen we nadrukkelijke gitaarleads. Ook vocaal blijkt Cristina veel variatie in huis te hebben. Dan weer fel, dan weer zweverig of zwoel, het gaat haar goed af. Onbetwiste hoogtepunt is het afsluitende Lunar Grave, dat de titel eer aan doet. De eerste vier minuten logge, trage en dreigende riffs, alvorens de drums invallen. Pas in de laatste twee minuten komt Cristina uit het graf, om met prachtige bezwerende zang het plaatje compleet te maken. Dat is nog eens een climax!

Op Dayburner laten de Sicilianen dus deels een ander geluid horen, hoewel de boel nog steeds uitermate laag gestemd staat. Productietechnisch is er nog wel wat ruimte voor verbetering, want het had wel iets helderder gemogen. Aan de andere kant is dit waarschijnlijk wel het geluid, waar Haunted zich prettig bij voelt. Al met al is Dayburner een onderhoudend doomalbum geworden. Voor de doomfans, die Haunted al hadden weggezet en wellicht afgeschreven als Windhand-kloon: geef de band een nieuwe kans en je zal aangenaam verrast worden.

Score:

81/100

Label:

Twin Earth Records, 2018

Tracklisting:

 1. Mourning Sun
 2. Waterdawn
 3. Dayburner
 4. Communion
 5. Orphic
 6. Vespertine
 7. No Connection with Dust
 8. Lunar Grave

Line-up:

 • Cristina Chimirri – Zang
 • Francesco Orlando – Gitaar
 • Francesco Bauso – Gitaar
 • Frank Tudisco – Bas
 • Dario Casabona – Drums

Links: