Hatemonger – The Vile Maxim

Ook zo klaar met die ‘zomer’ en weer helemaal toe aan de korte, donkere dagen die de herfst en winter voor ons in petto heeft? In dat geval zit je met de EP The Vile Maxim van Hatemonger helemaal goed. Het mag dan nog wel zomer zijn, de zonnestralen verdwijnen acuut bij het horen van dit eerste, officiële materiaal waarmee de band een ode brengt aan death metal van de oude Amerikaanse en Zweedse school. In de bezetting vinden we muzikanten terug die een verleden hebben bij meerdere bands waarvan Novembers Doom en Yakuza de meest bekende namen zijn.

Nu wil dat lang niet alles zeggen, maar dat het viertal van aanpakken weet blijkt al snel wanneer het geweld losbarst met Perpetual War. Snijdende gitaarpartijen en uptempo drumwerk zetten de toon van The Vile Maxim terwijl er eveneens ruimte is voor wat soleerwerk. Dat is een welkome afwisseling aangezien de toch al zwaar overheersende distortion (hallo HM-2!) wel erg ver naar voor staat in de geluidsmix. Hatemonger heeft geen moeite om de lijn door te trekken na dit sterke begin, want met een haast identieke aanpak vlamt het gezelschap er ook tijdens Death Age en Famine Driven Thirst flink tegenaan. Hulde daarbij voor de goed gesmeerde, vuige strot van zanger en gitarist Jerome Marshall. Zo horen we het graag. Met een gemiddelde speeltijd van vier minuten neemt de band overigens ruimschoots de tijd om de songs te voorzien van kop en staart. Het hoge tempo, het zware geluid en de ronkende HM-2-pedalen zorgen dat de death metal absoluut geen lichte kost is. Maak er in dat opzicht maar gewoon een dik belegde, volkoren boterham van.


Invloeden van bands als Dismember en Entombed liggen natuurlijk voor het oprapen, maar met bewonderenswaardige overtuiging laat Hatemonger ook geen spaander heel tijdens het slotoffensief van deze EP. De blastbeats blijven komen, de snaren blijven roken en het tempo blijft vooral lekker hoog. Kanttekening is wel dat het dood metaal keurig voldoet aan de verwachting die ontstaat bij de genre-aanduiding. Links of rechtsom: de bandnaam betekent haatzaaier en dat is in muzikaal opzicht een rake vergelijking. Dood en verderf is wat je van The Vile Maxim mag verwachten en het gezelschap is geenszins uit om te aaien en te paaien. Liefhebbers van old-school death kunnen deze EP gerust eens aanzetten. Niets wereldschokkends, wel gewoon lekker en oerdegelijk.

Label:

Redefining Darkness Records, 2021

Tracklisting:

  1. Perpetual War
  2. Death Age
  3. Famine Driven First
  4. Plague For Days
  5. Disinformation Campaign

Line-up:

  • Jerome Marshall – Vocalen, gitaar
  • John Porada – Gitaar
  • Alletta Ergun – Basgitaar
  • Garry Naples – Drums

Links: