Hatebreed – Weight Of The False Self

We moesten even wachten op het nieuwste werk van de Amerikaanse metalcoreband Hatebreed. Aanvankelijk stond de release eerder dit jaar gepland, maar nog voordat we de laatste maand van 2020 in gaan, is Weight Of The False Self dan eindelijk daar. De fans weten inmiddels wat ze kunnen verwachten van een nieuwe Hatebreed-schijf, want op verrassingen hoeven we al even niet meer te rekenen. Daarmee heeft het gezelschap inmiddels een soort van AC/DC-status in de metalcorewereld gekregen. Het achtste album voldoet met zijn twaalf makkelijk te verteren tracks die wederom bol staan van levenslessen, eveneens aan dat geschetste beeld. Weight Of The False Self verschijnt net als de twee voorgaande albums via Nuclear Blast Records.

In een eerder stadium bracht Hatebreed al twee singles naar voren in de vorm van opener Instinctive (Slaughterlust) en titeltrack Weight Of The False Self. De powerchords van de gitaartandem vliegen je ouderwets om de oren terwijl zanger Jamey Jasta op automatische piloot zijn levensadviezen wereldkundig maakt. Op momenten dat zijn statische zangpartijen ondersteuning krijgen van breaks en swingende moshparts, blijft het resultaat eenvoudig beklijvend headbangvoer. Beide nummers blijken bovendien een goede afspiegeling te zijn van al het werk dat we terug horen op Weight Of The False Self. Het titelnummer is met zijn repeterende structuur en simpele, meezingbare coupletten namelijk wel erg kaal. De cirkel is rond als Hatebreed het gerecht vervolgens ook nog aftopt met een futloze break die we al van mijlenver horen aankomen. Met dit noemenswaardige verschil tussen beide nummers kunnen we de algehele balans na enkele luisterbeurten snel opmaken.

Let Them All Rot is net als Set It Right (Start With Yourself), Dig Your Way Out en Wings Of The Vulture lekker heavy terwijl de gangvocalen en teksten die woorden nog eens extra kracht bijzetten. De kritische kanttekening die we daarbij moeten noteren, is dat we dit soort metalcore al enkele albums op automatische piloot horen van Hatebreed. Ondanks dat de muziek wederom oerdegelijk is en goed in het gehoor ligt, slaat verveling ook in deze gevallen al snel toe. Clinge To Life zorgt met een rustiger tempo en heuse gitaarsolo wel voor de nodige afwisseling. Iets dat we ook terug horen tijdens A Stroke Of Red en Gold To Gray, waarin de strakke een-tweetjes tussen gitaristen en basgitarist in combinatie met de nodige tempowisselingen, zorgen voor memorabele momenten. En dan hebben we altijd nog enkele vette, door Slayer-geïnspireerde gitaarriffs, die in dit geval zijn gebundeld tijdens de hapklare brok genaamd The Herd Will Scatter.

Zo bevat Weight Of The False Self enkele nummers die precies vallen binnen het verwachtingspatroon dat allang door Hatebreed zelf geschetst is. Het percentage nummers waarin alle clichés voor de dag komen ligt helaas bijna gelijk, wat resulteert in een even grijze score. Dat is als fan van het eerste uur een niet al te florissante conclusie, hoewel ik me er terdege van bewust ben dat genoeg fans ook dit achtste album weer met het schuim op de kaken in de platenspeler slingert. Dat is ongetwijfeld een nadeel van zoveel verschillende platen op jaarbasis voorzien van een review, want iedere dag stamppot hoeft ook niet per se te vervelen, toch?

Score:

72/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2020

Tracklisting:

 1. Instinctive (Slaughterlust)
 2. Let Them All Rot
 3. Set It Right (Start With Yourself)
 4. Weight Of The False Self
 5. Cling To Life
 6. A Stroke Of Red
 7. Dig Your Way Out
 8. This Is Earned
 9. Wings Of The Vulture
 10. The Herd Will Scatter
 11. From Gold To Gray
 12. Invoking Dominance

Line-up:

 • Jamey Jasta – Vocalen
 • Wayne Lozinak – Leadgitaar
 • Chris Beattie – Basgitaar
 • Frank Novinec – Gitaar
 • Matt Byrne – Drums

Links: